Az ÁSZ a veszélyhelyzetre hivatkozva elvégzi az önkormányzatok korrupció elleni védettségének kiértékelését

DOMOKOS László
Budapest, 2018. december 10. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a korrupcióellenes világnap, valamint az állami szervek korrupció elleni küzdelemben való együttműködéséről aláírt közös nyilatkozatának 7. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen az Országház Gobelin-termében 2018. december 10-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék minden önkormányzatnál értékelni fogja a korrupciós indexet. A szervezet a lépését azzal indokolja, hogy a rendkívüli állapot kiemelt korrupciós, és szabálysértési kockázatot jelent.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ

  • 2019 végén jelentette be, hogy valamennyi önkormányzat korrupció elleni védettségének értékelésének elvégzi 2020-ban;
  • 2020 elején a mintegy 3200 önkormányzatot előre értesítette arról, hogy márciustól ellenőrizni fogja az integritás alapú működésüket;
  • A megfelelő felkészülés, illetve az önkormányzati hivatalok és dolgozók tehermentesítése érdekében az értesítésekben pontosan megadta a bekérendő dokumentumok listáját. Ez önkormányzatonként 26 olyan dokumentumot jelent, amelyeknek folyamatosan rendelkezésre kell állniuk.

A pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerv keddi közleményében kiemeli, hogy

a szabálykövetésnek és rendezettségnek a veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van.

"Az ÁSZ elemzései szerint, ugyanis a rendkívüli állapot kiemelt korrupciós, illetve szabálysértési kockázatot jelent. Mindez azt jelenti, hogy az ellenőrzés támogatás a szabályok betartásához, ami megalapozza az önkormányzatok hatékony működését, és így hozzájárul a koronavírus elleni eredményes védekezéshez, ami mindannyiunk közös érdeke." - teszik hozzá. Éppen ezért, a következő hetekben az összes önkormányzattól bekérik az előre jelzett és megadott 26 dokumentumot.

A szervezet kiemeli, hogy ellenőrzések célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyi helyzet javítása, a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének erősítése.