MNB: Csökkent az államadósság tavaly

Hitel, hiteltörlesztés, moratórium, Magyar Nemzeti Bank, illusztráció, koronavírus, gazdaság
Vágólapra másolva!
Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága 30 287 milliárd forintot tett ki, a GDP 64,7 százalékát 2019 végén. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve az adósság 31 040 milliárd forint, a GDP 66,3 százaléka volt. A GDP-arányos adósság 3 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi 67,7 százalékról, az Eximbankkal számolva pedig 3,2 százalékpont a csökkenés a 2018 végi 69,5 százalékról - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által most közzétett adatokból.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 780 milliárd forint, a GDP 6,0 százaléka volt a tavalyi negyedik negyedévben. Az államháztartás tavalyi négynegyedéves hiteligénye 965 milliárd forint, a GDP 2,1 százaléka, az Eximbankkal együtt számolva pedig 921 milliárd forint, a GDP 2,0 százaléka volt.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége 2019-ben a GDP -3,1 százalékát tette ki (-1440 milliárd forintot), az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP -2,1 százaléka (-965 milliárd forint), Eximbankkal együtt a GDP -2,0 százaléka (-921 milliárd forint) volt. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5,0 százalékát (2320 milliárd forint), a külföld nettó finanszírozási képessége a GDP 0,6 százalékát (261 milliárd forint) érte el a 2019 negyedik negyedévével záruló elmúlt egy évben.

Az államháztartás alszektorai közül a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége -549 milliárd forint, a helyi önkormányzatoké -197 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké pedig -34 milliárd forint volt. Az államháztartás pénzügyi eszközeinek nem konszolidált állománya 2019 végén a GDP 33,6 százalékát, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 87,9 százalékát tették ki, így nettó pénzügyi vagyona a GDP -54,2 százalékát érte el.

Az MNB által közzétett adatsorok szerint csökkent az államadósság a 2019-es évben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az államháztartás pénzügyi eszközei közül tranzakcióból fakadóan kiugró mértékben csökkentek a központi banknál és a hitelintézeteknél elhelyezett betétek.

Számottevően növekedtek viszont a nyújtott hitelek, a részesedések, valamint az egyéb követelések is, összességében azonban az államháztartás pénzügyi eszközei így is jelentősen csökkentek.

Az államháztartás kötelezettségei közül tranzakcióból eredően továbbra is erőteljesen növekedtek a hosszú lejáratú értékpapírok.

A kincstárjegyek esetében viszont ennél nagyobb mértékű állománycsökkenés következett be tranzakcióból kifolyólag. Kiugró mértékben csökkentek az egyéb tartozások is, és bár kismértékű nettó növekedés mutatkozott az államháztartás felvett hitelei és a biztosítástechnikai tartalékok terén, az államháztartás kötelezettségei jelentősen mérséklődtek.

Forrás és további adatok: MNB.hu