A Delta légitársaságtól kiszivárgott belső üzenet szerint a vállalt csökkenti dolgozói fizetését, annak ellenére, hogy az amerikai törvényhozás 58 milliárd dolláros támogatást szavazott meg a légitársaságoknak – írja a Business Insider.

A nagy amerikai légitársaságok, mint a Delta, a United és az American Airlines is csökkenti a dolgozói munkaórák számát és ezzel együtt a béreket is. Ezek a vállalatok nemrég 58 milliárd dolláros kormányzati mentőövet kaptak, amelyből 29 milliárd dollár hitel, és 29 milliárd dollár pedig fizetési támogatás.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/David Mcnew

A támogatás célja, hogy így segítsenek a nehézségekkel küzdő légitársaságok munkavállalóinak.

A csomag elfogadásával egyébként arra kötelezik a vállalatokat, hogy 2020 szeptember 30-ig nem csökkenthetik a dolgozói létszámot.

A pilóták és a légiutas-kísérők általában az alapján kapnak fizetést, hogy mennyi időt repülnek, ugyanakkor a földön töltött időért, legyen annak oka beszállás, vagy éppen járattörlés, nem kapnak fizetést. Ha a légitársaságok lemondják járataikat, az alkalmazottak nem tudják összegyűjteni a szokásos mennyiségű repülési órákat a következő hónapokban.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/David Mcnew

A United légitársaságnál a légiutas-kísérők fizetését a minimális havi repülési idő alapján számítják ki. A légiutas-kísérők szövetségének tisztviselője szerint ez 71-78 órát jelent az Egyesült Államokban, attól függően, hogy miként alakítják ki a menetrendet. Egy átlagos hónapban a légiutas-kísérők egyébként 85-110 repülési órát dolgoznak.

Ha a tervezett csökkentést nézzük, akkor az alapján a légiutas-kísérők havi bére 20-35 százalék lesz kevesebb.

Hasonló munkaidő- és fizetéscsökkenésre lehet számítani a légitársaságok többi alkalmazottainál is.
Ugyanakkor a Delta dolgozóinak azt mondták, hogy a heti öt munkanapról heti három vagy négy órára csökkentik a munkaidejüket – az üzenetet március 24-én, a támogatási csomag elfogadása előtt küldték ki a dolgozóknak, kérve őket, hogy fogadják el az óraszám csökkentést.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

A támogatási csomag bejelentése után a cég vezérigazgatója, Ed Bastian továbbra is a munkaórák mérséklésének elfogadását kérte. Az emberek azonban csalódottak a cégvezetésben, mert a vállalat 90 ezer alkalmazottjából 21 ezer rögtön önként vállalta a rövidtávú fizetésnélküli szabadságot.