A koronavírus-járványra való tekintettel elmaradó rendezvényre megváltott jegyek visszaváltásakor hogyan jár el helyesen a rendezvényszervező? Szükséges-e valamilyen bizonylatot kiállítania a jegy visszaváltásakor? Ezekre is válaszol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a folyamatosan frissített, "Gyakori Gyakori kérdések és válaszok a járványhelyzet adóintézkedéseiről" című oldalán.

Ha a jegyvásárlás személyesen történt, a jegy vételára akkor fizethető vissza, ha az értékesítő cserébe visszakapja a jegyet. Amennyiben a belépésre jogosító jegy nyugtaként is szolgált, azt a rendezvényszervezőnek szigorú számadású nyomtatványként kell kezelnie és dokumentálnia kell a saját belső nyilvántartásaiban. Természetesen ezeknek a jegyeknek az árát is vissza kell fizetni a vásárlónak, ha elmaradt a rendezvény, amire a jegy szólt.

Amennyiben a vásárló az interneten elektronikus jegyet vásárolt, azt nem kell visszajuttatnia az értékesítőnek, ezért a visszakért jegy árát anélkül is vissza kell utalnia az eladónak. A rendezvényszervező ez esetben is saját belső nyilvántartásában dokumentálja a visszatérítéseket.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A rendezvényszervezőnek – függetlenül attól, hogy személyesen vagy elektronikusan történt a jegy értékesítése –, egyéb bizonylatot nem kell kiállítania és átadnia a vásárlónak a visszatérítés során, kivéve, ha a rendezvényszervező saját pénzkezelési szabályzata ettől eltérő előírást tartalmaz.

Forrás: Nav.gov.hu