Újabb nagy légitársaság kér állami segítséget

REAGAN, Ronald
Arlington, 2020. március 25. Az American Airlines amerikai légitársaság repülőgépei állnak a Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülőtéren a virginiai Arlingtonban 2020. március 25-én. A koronavírus-járvány országok közötti terjedésének megfékezése érdekében bevezetett kényszerintézkedések miatt az American Airlinesnak jelentős kapacitáscsökkentést kellett végrehajtania és súlyos anyagi veszteséget szenvedett. MTI/EPA/Michael Reynolds
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

A Samsung az év végéig biztosan felfüggeszti az LCD kijelzők gyártását

A kijelzők iránti drasztikus kereslet csökkenés miatt a cég dél-koreai és kínai üzemeiben leállítja a termelést. Az ügyfelek által megrendelt LCD paneleket legyártják és ezzel párhuzamosan átállnak a QLED technológiára - teszi hozzá az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója. Októberben jelentették be, hogy 10 milliárd dollárt fordítanak kutatás-fejlesztésre, üzemek korszerűsítésére és a termékvonal fejlesztésére. A rivális LG év elején jelentette be, hogy leállítja az LCD képernyők gyártását 2020 végéig.

A Fiat már jövő héten újraindítaná a gyártósorokat Olaszországban

A jelenleg érvényes országos leállás ellenére

már a jövő héten beindítaná az autógyártást a Fiat, méghozzá három olaszországi gyárban is

- közölte a szakszervezet képviselője.

Olaszország betiltotta az országon belüli utazást, és 2020. április 3-ig felfüggesztette az összes nem alapvető üzleti tevékenységet, ideértve az autóipart is, hogy megfékezze a járvány terjedését.

A Fiat Chrysler a múlt héten arról tájékoztatta a szakszervezeteket, hogy ha a kormány megadja az engedélyt, az autógyártó hétfőn folytatná egyes tevékenységeit - mondta Gianluca Ficco, az UILM fémipari dolgozók szakszervezeti képviselője.

A három érintett helyszín a Jeep-Compass összeszerelését végző dél-olaszországi Melfi, a könnyű haszongépjárműveket gyártó gyáregység Atessában, valamint az új elektromos Fiat 500 gyártásának előkészítő műveleteit végző torinói Mirafiori gyár.

A Fiat mirafiori gyártósora Torinóban - kérdéses, hogy hétfőn újraindul-e Forrás: AFP/Miguel Medina

Ficco szerint azonban kérdéses, hogy a római kormány engedélyezi-e már a jövő héten a nem alapvető tevékenységek újraindítását, a képviselő ezért inkább arra számít, hogy a tilalmat meghosszabbítják.

Újabb nagy légicég folyamodik állami milliárdokért

Óriási összegű kormányzati segítségért folyamodik az American Airlines. A BBC arról számol be, a vállalat által igényelt 12 milliárd dollár a dolgozóknak küldött belső levelezés szerint, elegendő lenne arra, hogy a légitársaság talpon maradjon a járvány "legrosszabb forgatókönyvek" szerinti lezajlásában is. Eszerint a következő 6 hónapban - ha a kormányzat számukra kedvezően ítél - nem kellene a dolgozóknak a juttatásaik megvágására készülniük.

Az American Airlines amerikai légitársaság repülőgépei állnak a Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülőtéren Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

A vállalat tavaly 2,9 milliárd dolláros nyereséget ért el, és 1,3 milliárd dollárt fordított osztalékokra illetve részvények visszavásárlására. Az USA szövetségi kormányzata nemrégiben történelmi nagyságú, 2 ezer milliárd dolláros gazdasági csomagot fogadott el a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére. A légitársaságok ebből legalább 50 milliárd dollárra számíthatnak, melynek felét közvetlen támogatások formájában kapják.

Kedvező adatok érkeztek a kínai feldolgozóiparról

A várakozásokkal ellentétben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban, miután az új koronavírus-járvány visszaszorítását követően a kínai közép- és nagyvállalatok zöme ismét megkezdte működését. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 52 pontra emelkedett márciusban az előző hónapban mért 35,7 pontról. A feldolgozóipari BMI ezzel ismét a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé erősödött, ráadásul 2017. szeptembere óta a legjobb adatnak minősül. Az MTI közleménye szerint elemzők ezzel szemben 45 pontra számítottak. Februárban a kínai feldolgozóipar történelmi mélypontra zuhant a járvány megfékezése érdekében alkalmazott üzemleállások és egyéb korlátozások miatt. A kínai statisztikai hivatal az adatokhoz mellékelt közleményében rámutatott: a BMI számításának alapjául szolgáló, március 25-én végzett felmérés idejéig az országban tevékenykedő közép- és nagyvállalatok 96,6 százaléka kezdte meg újból a működését, ami 17,7 százalékos emelkedést jelent a februári felmérés időpontjához képest.

A termelésre vonatkozó részmutató márciusban a múlt hónaphoz képest 26,3 ponttal bővülve elérte az 54,1 pontot. A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban szintén szembetűnő erősödést mértek. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a múlt hónapban számított 29,6 pontról 52,3 pontra nőtt. A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 21,7 ponttal 51,8 pontra emelkedett. Az építőipar teljesítményét tükröző alindex februárról 28,5 ponttal 55,1 pontra bővült az év harmadik hónapjában.

Védőmaszkos munkás a Honda Dongfeng japán-kínai járműgyártó vegyesvállalat vuhani gyárában Forrás: MTI/EPA/Featurchina/Shapherd Csou

A statisztikai hivatal közleményében hangsúlyozta: egy hónap adatai alapján egyelőre nem jelenthető ki, hogy Kína gazdasága helyreállt volna. Minthogy az új koronavírus terjedése jelenleg a világ többi részét sújtja jelentős mértékben, a kínai gazdaságnak a külföldi kereslet visszaesése jelentheti majd a következő problémát az ipari tevékenység helyreálltát követően. Kína bruttó hazai termékének (GDP) mintegy 20 százaléka származik a kivitelből, ám az új export megrendelések állományára vonatkozó részindex 46,4 ponttal márciusban is visszaesést jelzett. A belföldi kereslet újbóli felélénkülése elé pedig gátat vethet, hogy a heteken át tartó leállás miatt számos vállalkozás ment csődbe, így emelkedés várható a munkanélküliek számában.