Visszavágta az amerikai vállalati adósságállomány kilátásait a Moody's Investors Service hitelminősítő. A szervezet szerint ugyanis az USA épp a határán van, hogy recesszióba süllyedjen a koronavírus hatásai miatt, ami növekvő vállalati csődrátával fog járni.

A Moody's negatívra rontotta a 6600 milliárd dolláros amerikai vállalati adósságpiac kilátásait. A hitelminősítő szerint ugyanis a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai a céges hiteleket is fokozott kockázatnak teszik ki, aminek következtében várhatóan megnő majd a csődráta is – írja a CNBC.

A hitelminősítő külön figyelmeztetett azokra a vállalatokra, melyek a legérzékenyebbek a fogyasztói hangulat és kereslet változására. Ezek ugyanis a jelenlegi helyzetben kiemelten ki vannak téve a csődkockázatnak, ahogy a lakosság visszafogja a fogyasztását, és inkább megtakarít. A Moody's olyan konkrét szektorokat emelt ki, mint a globális légitársaságok, a hajóutakat szervező cégek vagy az autóipar.

Hozzátették, a beszakadó olajárak az olaj- és gázvállalatokat is nehéz helyzetbe hozzák, rontva ezzel az adósságkilátásaikat. De a bankok sem tudják kivonni magukat a kellemetlenségek alól. A pénzintézetek ugyanis a csökkenő kamatráták miatt veszítenek a nyereségességükből, a romló gazdasági környezet pedig lehúzza a hitelpiacot is.

A Moody's jelentése hangsúlyozta, a koronavírus-járvány példa nélküli gazdasági sokkhatást okoz a világgazdaságban, és úgy számolnak, az üzleti aktivitás éles zuhanása tapasztalható majd a fejlett gazdaságok körében, az idei első félévben.

Súlyos bajba kerülhet a vállalati adósságpiacForrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A mostani figyelmeztetés azt követően jött, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elindított egy olyan eszközvásárlási programot, melynek részét képezik a vállalati kötvényvásárlások is. A jegybank célja, hogy fenntartsa a likviditást egy olyan piacon, amely lényegében befagyott, ahogy az amerikai kormány a járvány megfékezése érdekében bejelentette a korlátozó intézkedéseket.

Noha a Moody's azzal számol, hogy a központi bank intervenciója segítséget jelent, a súlyosan eladósodott iparágak még így is erősen sérülékenyek. Főleg, hogy a Fed csak a befektetésre ajánlott minősítésű vállalati kötvényeket vásárolhatja meg, vagyis – egyelőre legalábbis – a magas kockázatú, úgynevezett bóvlikötvények kimaradtak a programból.

A kormányzati támogatás mindenképpen mentőövet jelent egyes cégek számára, de a hosszú távon kevésbé stabil cégek valószínűleg nem fogják tudni elkerülni a nehéz helyzetet – mondta Edmond DeForest, a Moody's elemzője.

A nem pénzügyi vállalatok teljes adósságállománya egyébként tavaly év végén 6600 milliárd dollárt tett ki, ami 78 százalékkal magasabb, mint 2009 közepén, vagyis az akkori recessziós időszak végén.

A Goldman Sachs elemzői pedig úgy számoltak, idén eddig nagyjából 765 milliárd dollárnyi befektetésre ajánlott és bóvlikötvény minősítése romlott.