A makaói szerencsejáték-bevételek majdnem 80 százalékkal csökkentek márciusban, az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a világ legnagyobb kaszinóközpontjában működő nemzetközi cégek is hatalmasakat buktak, ahogy a koronavírus-járvány miatt lényegében leállt az iparág.

A világ legnagyobb kaszinóközpontjának számító Makaón 79,7 százalékkal csökkentek a szektor bevételei márciusban (éves alapon), ahogy a koronavírus-járvány miatt radikálisan visszaesett a látogatók száma.

Az olyan iparági szereplők, mint a Wynn Macau, a Sands China, az MGM China, a Melco Resorts, az SJM Holdings, valamint a Galaxy Entertainment egyaránt megszenvedték a hónapot. A számítások szerint a vállalatok veszteségei napi 1,5-4 millió dollár között mozognak.

A helyi kaszinószabályozó felügyelet hivatalos adatai szerinti bukás egyébként megfelel az elemzői várakozásoknak, melyek korábban 80-82 százalékos veszteségről szóltak – írja a CNBC.

Ráadásul jelenleg azt sem lehet érdemben megbecsülni, hogyan alakul majd a 2020-as év a szektor számára. A folyamatosan változó környezetben ugyanis az előrejelzések is szintre napról napra alakulnak át – mondta Vitaly Umansky, a hongkongi Sanford C. Bernstein elemzője.

Hatalmasat buktak márciusban a makaói kaszinókForrás: Shutterstock

Múlt héten egyébként a kínai különleges közigazgatási területnek minősülő Makaó vezetése megtiltotta a beutazást Kínából, Hongkongból, valamint Tajvanról mindazok számára, akik az elmúlt időszakban más országokban is tartózkodtak. Korábban Makaó már megtiltotta a beutazást minden külföldi, illetve nem helyi munkavállaló számára.

Ez viszont súlyos csapást jelent Makaó számára, mivel a kínai térségekből származó látogatók adják a turisták több mint 90 százalékát. És noha a kaszinók márciusban, egy kéthetes februári szünet után, nyitva tartottak, a beutazási és egészségügyi korlátozások súlyosan megvágták az üzemeltetők bevételeit.

Számos elemző pedig úgy számol, a bevételek a következő időszakban is hasonló ütemben csökkennek majd, amíg a korlátozások fennállnak. Az ennél pesszimistábbak szerint viszont szinte nullára is eshetnek az üzemeltetők bevételei.

Makaó hivatalos prognózisa szerint az idei éves kaszinóbevételek 56 százalékkal, 16,3 milliárd dollárra csökkenhetnek. Ez pedig igen súlyosan érintetné a területet, mivel Makaó bevételeinek több mint 80 százaléka a kaszinókból származik.