Évtizedek óta nem volt ilyen pocsék negyedévük a tőzsdéknek

2020.04.01. 15:58

Hatalmas veszteségeket szenvedtek el a világ részvénypiacai az idei első negyedévben, ahogy a koronavírus-járvány globálissá vált, és letarolta a tőzsdéket. Több nagy részvényindex 1987 óta nem látott gyenge negyedévet produkált. Közben az olaj piacán még rosszabb volt a helyzet, a nyersanyagnak ugyanis - története során - még soha nem volt ilyen rossz három hónapja.

Az amerikai Dow Jones Industrial Average részvényindex 23 százalékot, míg a londoni FTSE 100 mutató 25 százalékot gyengült az idei első negyedévben. Mindkét indexnek ez volt a legrosszabb negyedéve 1987 óta. Közben az amerikai S&P 500 index 20 százalékot veszített az értékéből, amivel 2008 óta nem látott gyenge három hónapos periódust produkált – írja a BBC összefoglalója. A technológiai cégeket tömörítő Nasdaq index 14 százalékos mínuszt hozott össze ugyanebben az időszakban.

A Wall Street mellett Európa tőzsdéin is komoly zuhanások húzták le az első negyedéves teljesítményt. A páneurópai Stoxx 600 index 23,03 százalékot süllyedt, amivel 2002 óta a legrosszabb negyedévét érte el. A kontinens nagy indexei közül a spanyol IBEX 35 teljesített a leggyengébben, 28,94 százalékos bukással. Az olasz FTSE MIB szintén élesen, 27,46 százalékkal gyengült. Mellettük a francia CAC 40 index 26,46 százalékot, míg a német DAX 25 százalékot esett.

A zuhanások azt követően álltak be, hogy a koronavírus-járvány globálissá vált, és a világ számos gazdasága lényegében leállt. Egyes elemzők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a világgazdaság most nagyobb pofont kaphat, mint a 2008-as válság idején. Az IHS Markit prognózisa szerint például a globális növekedés mínusz 2,8 százalékos lehet ebben az évben, míg 2009-ben a veszteség csupán 1,7 százalékos volt.

Globális mélyrepülés

Az adatok pedig arra utalnak, hogy egyetlen ország sem ússza majd meg a kedvezőtlen hatásokat. A kínai GDP-növekedés egészen 2 százalékig süllyedhet, míg Nagy-Britannia GDP-je várhatóan 4,5 százalékkal csökken majd. A kilátások pedig a kevésbé fejlett országokban ennél is rosszabbak – különösen Olaszországban. De az Egyesült Államokban is világosan látszik, hogy hatalmas csapást szenved el a gazdaság. Egy jegybanki elemzés szerint például az USA-ban akár 32 százalék fölé is mehet a munkanélküliségi ráta a következő három hónapban, ami azt jelentené, hogy több mint 47 millió ember veszítené el az állását.

A Dow Jones index teljesítménye az idei első negyedévbenForrás: Investing.com

Az egyes iparágak tekintetében a kiskereskedelmi szereplők különösen rossz negyedévet zártak a tőzsdén, ahogy a világon tömegével zárták be a boltokat a járvány elleni védekezés jegyében.

Mindazonáltal az online értékesítéssel kiemelten foglalkozó cégek, például az Amazon, egészen erősen tartották magukat. Az energiacégek és a pénzügyi vállalatok ugyancsak igen gyenge negyedévet zártak, bár előbbiek esetében az olajár beszakadása is nehezítette a helyzetet.

Soha nem látott zuhanás

Az olaj ugyanis a valaha volt legrosszabb negyedévét tudhatja maga mögött. Az amerikai WTI típusú kőolaj idén eddig 66 százalékos mínuszban van, míg a nemzetközi benchmarknak számító Brent 65 százalékot gyengült az év első három hónapjában.

Itt két tényező állt a szakadás hátterében. Egyrészt a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett az olaj iránti kereslet, ahogy a légiközlekedés mellett az ipari aktivitás is hatalmas zuhanást szenvedett el.

Az amerikai WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Másrészt kitört egy olajárháború Szaúd-Arábia és Oroszország között, miután az OPEC és külsős szövetségesei nem tudtak megállapodni a március 31-e utáni időszakra vonatkozó kitermelés-csökkentésben, mivel Moszkva megvétózta a szaúdi javaslatot. Erre Rijád úgy válaszolt, hogy elkezdte jelentős kedvezménnyel árusítani az olajat, és ezzel lényegében fokozta a túlkínálatot.

Ez pedig különösen kedvezőtlenül érinti az amerikai palaolaj-kitermelőket, amelyek magas költségek mellett termelnek, vagyis ha tartósan alacsonyan marad az olajár, akkor az USA-ban tömeges csődhullám is jöhet az iparágban.

A menedékeszközök tesztje

Mindeközben a mostani időszak izgalmas teszthelyzetet jelent a menedékeszközök számára is. Az arany ára nagyjából 4 százalékot emelkedett az idei első negyedévben, de az is jól látszott, hogy sokan dollárba menekültek a felfordulás elől.

A fiatalabb eszközök közül azonban a bitcoin összesen 10 százalékot gyengült a negyedév során, ami bár veszteséget jelent, mégis jócskán elmarad az amerikai részvényindexek bukásaitól. Emellett jól látszott, hogy az idei első három hónapban hatalmas volatilitás volt a kriptovaluták piacán. Csak március 12-én, egyetlen nap alatt, az eladók 93,5 milliárd dollárnyi értéket söpörtek ki a kriptovaluta piacról, a bitcoin pedig 48 százalékot veszített.

A bitcoin teljesítménye az idei első negyedévbenForrás: Investing.com

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők azonban azt hangsúlyozták, hogy a mostani egy izgalmas tesztidőszakot jelent a bitcoin számára. Ha ugyanis idővel kiderül, hogy a bitcoin valódi és stabil menedékeszközként tud funkcionálni a felfordulások idején, akkor izgalmas időszak áll a bitcoin, és általában a kriptovaluták előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK