Kiderült, melyik ország menti meg a világot az óvszerhiánytól

2020.04.03. 09:52

Úgy tűnik, megoldás születhet a koronavírus-járvány okozta problémák egyikére, nevezetesen a valószínűsíthető óvszerhiányra. A Bloomberg beszámolójából kiderül, hogy Thaiföld legnagyobb kondomgyártója a korábbiakat jócskán meghaladó termelési célokat tűzött ki a globális piac ellátásának céljából.

Globálisan is hiány lehet óvszerekből, mivel a koronavírus-járvány miatt a piacok egyik legnagyobb ellátója, a malajziai Karex, kénytelen volt jelentősen visszavágni termelését. A világ egyben legnagyobbjának számítű kondom-előállítójának szinte teljes leállása nem pusztán kiskeresledelmi áruhiányhoz, hanem a világ fejlődő térségeiben futó humanitárius programok leállásához is vezethet. A részletekről az Origo az alábbi cikkében számolt be:

Koronavírus: globális hiány lehet óvszerekből

Globális ellátási zavarokra, óvszerhiányra figyelmeztet a világ legnagyobb kotongyártója, a malajziai Karex, számol be arról a Reuters. A világon minden ötödik óvszer a vállalat gyáraiban készül, amelyekben viszont szüneteltetni kénytelenek a termelést a koronavírus-járvány miatt.

Úgy tűnik azonban, van olyan jelentős piaci szereplő, aki fel tudja vállalni a termelés növelését azért, hogy a világ ne maradjon óvszerek nélkül. A Thai Nippon Rubber Industry nevű óriáscég azt közölte, idei gyártási mennyiségüket az átlagos éves érték 27 százalékával növelve, 1,9 milliárd darabot állítanak elő a termékekből.

A cég vezérigazgatója azt is elárulta a sajtónak, hogy rendelkeznek bizonyos tartalékmennyiséggel, "pufferrel" latexből. Ezt azért halmozták fel, hogy legyen elég alapanyag arra az esetre is, ha a növényi gumik anyagát adó kaucsukfákat esetleg betegség támadná meg, és akadozna az ellátás. Ezt a készletet szabadítják most fel a többletgyártáshoz.

Szeptemberig biztosan teljes kapacitással működünk, és vásárlóinktól máris több megrendelést kapunk, mint korábban" - árulta el a cégvezető, aki azt is közölte, üzemeiket még akkor sem állítják le teljesen, ha esetleg a thaiföldi kormány is általános leállást rendel el a járvány miatt. Ez alól ugyanis a kormányzat ilyen esetben felmentést ad számukra.

Vásárló egy tokiói szaküzletben, ahol a szexuális egészséggel kapcsolatos termékeket, így óvszereket is árulnakForrás: AFP/Behrouz Mehri

A gyárban dolgozók szigorú egészségügyi szűréseken esnek át, míg akinek nem elengedhetetlen a bejárása, az otthonról végi munkáját - közölték.

A Thai Nippon több nagy óvszermárka gyártója, például ők állítják elő a Playboy márkanévnek a természetes gumi alapú latex óvszereket.

A termelés körülbelül 90 százalékát exportálják, a legnagyobb felvevőpiaca a termékeknek USA, Kína és Japán.

A vállalat részvényei csak az elmúlt hónapban 15 százalékot erősődtek a kereskedésben.