Biztosított a tankönyvellátás, nem okoz fennakadást a koronavírus-járvány

iskola, digitális oktatás, koronavírus
Nyíregyháza, 2020. március 16. Üres tanterem a Zrínyi Ilona Gimnáziumban Nyíregyházán 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében mától bezártak az iskolák és elkezdődik a digitális tanrendre való átállás. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A megszokott ütemben zajlik a tankönyvrendelés, az új tantervek szerint átdolgozott kiadványok pedig nem jelentenek többletkiadást. Ráadásul Szeptembertől már minden köznevelésben résztvevő tanuló ingyenesen kapja meg a tankönyveit – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Idén is biztonságosan eljutnak a tankönyvek a szeptemberi tanévkezdésig a diákokhoz, és nem várható, hogy a koronavírus-járvány, illetve az elrendelt távoktatás miatt változtatni fognak a rendelési határidőkön.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ulrich Perrey

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy

a tanulók háromnegyedét semmiféle változás nem érinti,

hiszen a 2020/21-es tanévre csak az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon lép életbe az új Nemzeti alaptanterv. A mintegy 3 ezer tételszámú tankönyvek kis hányadát, 2-3 százalékát kell átdolgozni, és ez a vonatkozó jogszabály szerint legkésőbb június 15-ig elkészül.

A tankönyvek rendelése április elsején megkezdődött, a rendelések június végéig módosíthatók, pótrendeléssel pedig egészen szeptemberig lehet változtatni a korábban leadott igénylésen.

A tárca kiemelte, az átdolgozott tankönyvek ára nem változik a könyvek korábbi verziójához képest, valamint a rendelés mennyisége a tanulói létszám függvénye.

Üres tanterem a Zrínyi Ilona Gimnáziumban Nyíregyházán 2020. március 16-án. Forrás: MTI/Balázs Attila

Szeptembertől már minden köznevelésben résztvevő tanuló ingyenesen kapja meg a tankönyveit,

a finanszírozással összefüggő teljes adminisztráció alól mentesülnek az iskolák. A térítésmentes tankönyvellátást 2013-ban indította el a kormány felmenő rendszerben, idén pedig már minden évfolyamra vonatkozni fog az intézkedés.

Az idei költségvetésben 14 milliárd forintot különítettek el a tankönyvekre, ezzel 10-15 ezer forintos anyagi terhet vesznek le a családokról gyermekenként.