Sokan már az emelt értékhatárig vásárolhatnak érintés nélkül bankkártyával

2020.04.07. 06:47

Érdemes odafigyelni vásárláskor: április elejére ugyanis újabb POS-terminálokat állítottak át a bankok arra, hogy a koronavírus-járvány miatt megemelt 15 ezer forintos felső határösszegig PIN kód megadása nélkül lehessen vásárolni bankkártyával. Az Origo utána járt, hol tart az átállással néhány nagyobb pénzintézet, nagyjából másfél héttel az április 15-i esedékesség előtt.

A kormány a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében döntött arról, hogy április 15-étől megemeli a limitet bankkártyás fizetésnél, hogy a PIN-kód beütése miatt se kelljen a terminálhoz nyúlni, elég legyen a bankkártyát oda érinteni. A bankok folyamatosan állnak át az új rendszerre, van ahol már a határidő előtt sem kell használni a kódot, míg máshol szükség van erre. Megnéztük, hol tartanak az átállással a pénzintézetek, a POS terminálok illetve a bankkártyák használatát illetően.Ön is figyeljen oda, hogy a legközelebbi vásárlásánál ne érje meglepetés!

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az OTP Bank nemrég arról adott tájékoztatást, hogy náluk már lehet PIN-kód megadása nélkül érintéssel vásárolni 15 ezer forintos egyszeri tételig.

A K&H Bank termináljai megkapták a felszólítást a központi rendszertől a szükséges paraméterek letöltésére, ami a használatban lévő termináloknál néhány órán belül érvényesül - közölték. Eddig 70 százalékban történt meg a változtatás, vagyis ezek a terminálok már csak 15 ezer forint elérésekor kérnek PIN-kódot a vásárlóktól. A maradék 30 százalék nagy része éppen aktuálisan nem használt eszköz, de amint használatba veszi a kereskedő, haladéktalanul érvényesül ezeken a terminálokon is a változás. Az átállás tehát a K&H-nál megtörtént - mondták.

A Takarékbank jelezte: folyamatosan állítják át a bank által működtetett, kártyás fizetésnél használt POS-terminálok limitjét, hogy már az április 15-i határidő előtt is lehessen PIN-kód megadása nélkül érintéssel vásárolni 15 ezer forintos egyszeri tételig.

A CIB Bank az Origo megkeresésére közölte, hogy náluk folyamatosan zajlik a POS terminálok távolról végrehajtott módosítása, emellett a kereskedőknek lehetőségük van manuálisan is frissíteni a termináljaikat, ha a központi frissítést nem szeretnék megvárni. Eddig a CIB Bank termináljainak közel felénél lefutott a távoli módosítás, így az érintéses fizetések erős ügyfélhitelesítési összeghatára 5000 forintról 15 ezer forintra emelkedett.

A GRÁNIT Bank jelezte, teljesen elkészült az átállással, a bankkártyái már megfelelnek a kormányrendeletben előírtaknak, azaz a bankkártyákkal végrehajtott tranzakcióknál 15 ezer forintig nem kell beütni a PIN-kódot. Már a múlt hévégén is lehetett a GRÁNIT Bank kártyáival PIN-kód beütése nélkül vásárolni egyes láncok (például Aldi, Spar, vagy OBI) több üzletében 15 ezer forint alatt.

Az MKB Bank az Origónak azt a tájékoztatás adta, hogy az érintésmentes tranzakciónál bekérendő PIN limit 15 ezer forintra történő emelése elsődlegesen elfogadói oldalon igényel módosítást, ám az MKB Bank nem üzemeltet POS terminálokat. Ugyanakkor az ügyfeleink zavartalan kártyahasználatára már felkészítettük rendszereinket, illetve az ügyfeleknek szóló tájékoztató anyagokat is előkészítették.

Az UniCredit Bank az Origo megkeresésére közölte, hogy a kormányrendelet hatálybalépését követően megkezdte POS-terminálokat érintő módosítás előkészítését és a végrehajtását. Jelenleg is folyamatosan frissítik az UniCredit-terminálokon futó szoftvert, hogy az támogatni tudja a megemelt limitösszegű és emiatt a terminálok kevesebb kézi érintésével járó bankkártyás fizetést. Ennek eredményeként a bank által üzemeltetett POS-hálózat mintegy felénél már tapasztalhatják a kártyabirtokosok, hogy az eddigieknél kevesebbszer kell PIN-kóddal hitelesíteni vásárlásaikat. A teljes POS-hálózat frissítése is befejeződik a rendeletben előírt április 15. határidőig, jelezte a pénzintézet.

Lépett a két legnagyobb kártyakibocsátó is:

A Visa nemrégiben arról tájékoztatta az Origót, hogy a szabályozó hatóság, a kereskedők és a fogyasztók elvárásainak megfelelően a Visa kártyákkal történő érintéses fizetési tranzakciókra vonatkozó jelenlegi felső határ (5000 forint) már 2020. március 27-én 15000 forintra emelkedett Magyarországon.

A Mastercard pedig korábban arról adott tájékoztatást, hogy 29 országban - köztük Magyarországon is - teszi elérhetővé az egyérintéses fizetések összeghatárának emelését. A vállalat Magyarországon április 1-jétől tette elérhetővé a 15 ezer forintos limit használatát hálózatán. A megemelt összeghatárnak köszönhetően a fizetések nagyobb aránya lehet gyors és biztonságos. A limit emelésével a legtöbb esetben nem lesz szükség PIN kód megadására a 15 ezer forint alatti vásárlásoknál.