Nem ismerjük azokat a részleteket, amelyek alapján kiderülhet, hogy melyik multinacionális cég mekkora mértékben járul majd hozzá a válságalaphoz. Ezzel együtt természetesen nem kérdés, hogy a jogszabály által kötelezettek maradéktalanul teljesíteni fogják az új előírást – mondta a Magyar Nemzetnek a multinacionális áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György arra a bejelentésre reagált, amely a szombati Kormányinfón hangzott el, eszerint a válság kezelésére kétféle alapot állít fel a kormány. Az egyik egy 1345 milliárd forintos gazdaság-újraindítási alap, amit a költségvetés átcsoportosításával töltenek fel, míg a másik egy 663 milliárd forintos, járvány elleni védekezést szolgáló alap.

Ezt Gulyás Gergely miniszter tájékoztatása szerint a multinacionális kiskereskedelmi láncoktól beszedett 36 milliárd forintból töltik fel, illetve a bankok részéről 55 milliárd, az önkormányzatoktól pedig 34 milliárd forint befizetésére, és további átcsoportosításokból származó forrásra számítanak majd. A részleteket a GDP 18-22 százalékát érintő, nagy gazdasági akciócsomag tartalmazza, amelynek intézkedéseit hétfőn és kedden fogják ismertetni.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

A kereskedelmi szövetség főtitkára rámutatott: egyelőre annyi derült ki, hogy a járvány okozta válság kezelésére olyan alapot is létrehoznak, amelyhez a nagyobb bevételű, nemzetközi cégek is hozzá fognak járulni. A kereskedelmet érintő összeget megismertük, de hogy ezt milyen határidővel és ütemezésben, illetve milyen jogcímen kell megfizetni, egyelőre nem tudjuk. Az érintett vállalkozások a részletek ismeretében fogják megkezdeni a felkészülést a válságalaphoz való hozzájárulásra – fogalmazott Vámos György. Mint mondta, az elmúlt napokban megismert különféle válságkezelési javaslatokban már szerepelt, hogy a kormány vis maior pénzügyi válságalapot is létrehozhat; most már ismertté vált, hogy ebben az áruházláncoknak is közre kell működniük.