Az összeomlás szélén a Starbucks kínai riválisa

2020.04.06. 13:29

Korábban az Origó is beszámolt róla, hogy hatalmas árfolyamzuhanást szenvedtek el a Starbucks
kínai versenytársának számító Luckin Coffee részvényei múlt pénteken, miután a vállalat bejelentette, hogy egyik felsővezetője és más alkalmazottai meghamisították az eladási adatokat. A Luckin Coffee tegnap hivatalosan is bocsánatot kért és ígéretet tettek, hogy erősítik a kontrollt egy belső vizsgálatot követően.

A Starbucks-szal versengő Luckin tavaly Kína azon kevés cégei egyikének mondhatta magát, amely sikerrel szerepelt az amerikai tőzsdén. A Nasdaq által jegyzett társaság szerint a vizsgálat során megállapították, hogy a tavalyi második negyedévtől a negyedik negyedévig terjedő időszak hamis eladási adatai mintegy 2,2 milliárd jüant tettek ki (mintegy 105 milliárd forint).

Ez az összeg a becsült éves árbevétel mintegy 40 százalékának felel meg.

Ez óriási csapás lehet a Luckin számára, amely tavaly szeptember végén 3680 kávézóval rendelkezett a 2019-es harmadik negyedévi beszámoló szerint. Ez majdnem hatszoros növekedést jelentett 2018 júniusához képest.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Zhang kaixin - Imaginechina/Zhang Kaixin

Már régóta rebesgették, hogy a vállalat trükközik, hiszen rendszeresen kínáltak kedvezményeket a termékeikre, néhány rendszeres vásárlójuk pedig azt állította a közösségi oldalakon, hogy még életében nem fizetett teljes árat a kávéjukért.

A Luckin a botrány miatt elvesztette piaci értékének 75 százalékát. Lu Zhengyao, a vállalat vezérigazgatója közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy mélyen szégyenli magát a kialakult helyzet miatt és elfogad minden bírálatot és kritikát. Ígéretet tett arra is, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a vállalat mielőbb talpraálljon.

Az ügy kirobbanása miatt több magas beosztású vezetőt és más munkavállalót is felfüggesztettek, amíg a belső vizsgálat tart és az sem kizárt, hogy több esetben bírósági útra terelik a dolgot. A Luckin szintén közleményben figyelmeztette a befektetőket, hogy a tavalyi számokra többé nem lehet alapozni. Az Egyesült Államokban már több jogi cég kezdte meg az érintett befektetők toborzását, így hamarosan csoportos per indulhat a Luckin ellen.