Kína másfél milliárd dollár értékben exportált orvosi felszereléseket

Kína, Vuhan, kórház, koronavírus
(200219) -- WUHAN, Feb. 19, 2020 (Xinhua) -- Medical workers inject medicine for Li Zuofan(R) at an intensive care ward of the novel coronavirus infection cases at a branch of Tongji Hospital affiliated to Tongji Medical College of Huazhong University of Science and Technology in Wuhan, central China's Hubei Province, Feb. 18, 2020. Li Zuofan, 39, is a doctor working at the anesthesiology department in the Tongji Hospital affiliated to Tongji Medical College of Huazhong University of Science and Technology. He got infected with the novel coronavirus (COVID-19) when performing an operation with a novel coronavirus infection case. Through treatment, Li has recovered a lot and hoped to return to his duty after recovery as soon as possible. (Xinhua/Wang Yuguo)
Vágólapra másolva!
Ahogy a koronavírus-járvány egyre terjed Európában és az Egyesült Államokban, a korábbi epicentrumnak számító Kína az elmúlt hónapban hatalmas mennyiségben exportált különböző orvosi eszközöket. A teljes kivitel mértéke már majdnem eléri az 1,5 milliárd dollárt.
Vágólapra másolva!

Március 1. és április 4. között Kína összesen 10,2 milliárd jüan (1,45 milliárd dollár) értékben exportált orvosi eszközöket, hogy ezzel segítse a koronavírus-járvány elleni küzdelmet. Ahogy ugyanis Kínában javult a járványhelyzet, úgy alakult ki egyre komolyabb eszközhiány a világ más térségeiben. Különösen, hogy Európában és az Egyesült Államokban hatalmas terhet jelent a járvány az egészségügyi rendszerekre nézve.

A kínai Global Times összesítése szerint a világ második legnagyobb gazdasága a vizsgált időszakban maszkból exportálta a legtöbbet. Az összesen 3 milliárd 860 millió darab maszk értéke 7,72 milliárd jüan volt.

Ezen kívül a kínai kivitel részét képezte még 37 millió 520 ezer darab védőruha (910 millió jüan), 2 millió 410 ezer darab speciális lázdetektor (331 millió jüan), valamint 16 ezer darab lélegeztetőgép (310 millió jüan) – írja az RT.com.

Európában és az Egyesült Államokban is hiány van orvosi felszerelésekből Forrás: AFP/University College London (UCL)/James Tye

A kínai Kereskedelmi Minisztérium közlése szerint az orvosi felszerelések exportja jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, és a kormány nem is vet ki semmilyen korlátozást ezek kivitelére. Szombatig összesen 54 ország és 3 nemzetközi szervezet kötött valamilyen, orvosi felszereléseket érintő kereskedelmi szerződést Pekinggel.

A minisztérium arra is reagált, hogy több európai ország jelezte, hibás orvosi felszereléseket kaptak. A pekingi kormány erre hangsúlyozta, minden ilyen feltárt esetben súlyos büntetésre számíthatnak a gyártók.

Mint ismeretes, Kína volt az első ország, melyet elért az új típusú koronavírus-járvány, még tavaly év végén. Később a koronavírus világjárvánnyá vált, és globálisan több mint 1,25 millió beteget regisztráltak.