Egymás után lépnek a világ legnagyobb vállalatai: a koronavírus elleni harc jegyében átalakítják gyártásukat, illetve különöböző formában nyújtanak támogatást az egészégügynek. Az Oilprice összeszedte, hol tartanak most ezzel a "Big Oil", azaz a világ legnagyobb olajcégei.

Nem az idei év lesz az olajiparé: a történelmi mélységben lévő olajárak miatt a nagy vállalatok többsége komoly kiadáscsökkentést jelentett be, ideértve beruházásaik visszafogását és részvény-visszavásárlásaik felfüggesztését. A becslések szerint néhány tízezer munkahely is veszélybe kerülhet globálisan az olajiparban a visszaesés miatt.

Ennek ellenére, a nagy ipari szereplők igyekeznek kivenni részüket a járvány elleni küzdelemből. Míg egyes autógyártók lélegeztetőgépek gyártására állnak át, addig az olajvállalatok többek között petrolkémiai tudásukat és kapacitásaikat állíthatják a járvány elleni erőfeszítések szolgálatába.

IllusztrációForrás: AFP/David Mcnew
  • A Shell gyártási kapacitási átcsoportosításával, növeli az izopropil-alkohol előállított mennyiségét. Az anyag a kézfertőtlenítők egyik legfontosabb összetevője. A cég emellett 2,5 millió litert ingyenesen bocsát a holland egészségügy rendelkezésére abból. A vállalat emellett ingyenesen kínál több ezer étel- és italadagot globálisan az egészségügyben dolgozóknak, valamint futároknak és teherautó sofőröknek, akik nélkül a szállítmányok nem juthatnának el céljukba.
  • A francia Total 50 millió euro értékben kínált fel utalványokat a francia kórházaknak, illetve dolgozóiknak, hogy így támogassa a vírus elleni küzdelmet. A vállalat emellett több kutatóintézetet támogat pénzadománnyal.
  • A BP szintén ingyenesen biztosít üzemanyagot a brit és a spanyol, a vészhelyzet kezelésében részt vevő szolgálatoknak egy adott keretig. A társaság emellett ingyenes üzemanyag-kártyákat kínál Németországban, Lengyelországban, és Isztambul városában. 2 millió dollárt pedig befizettek a WHO szolidatitási alapjába.
  • Az Exxon több kutatószervezettel dolgozik közösen azon, hogy biztonságosabb személyi védőeszközöket fejlesszenek ki az egészségügyi dolgozók részére.
  • Az olasz Eni kórházat állított fel Rómában a Covid-19 vírus miatt ellátásra szorulóknak, de más olasz kórházakkal is együttműködik azért, hogy azok szükség szerint tudják kapacitásaikat bővíteni. A vállalat összesen 33 millió dollár támogatást folyósított különöböző, a Covid-19-hez köthető károk mérséklésére.
  • A Chevron pedig azt közölte, a járvány miatt már több mint 7 millió dollárt adományozott élelmiszer bankok, valamint oktatási és egészségügyi szolgáltatók számára.

Vannak, akik úgy gondolják, a vállalatok méretéhez és erősségéhez képest ezek elenyésző összegeket jelentenek. Ugyanakkor e cégek a koronavírus-világjárvány legnagyobb vesztesei közé tartoznak, és ahogy az Origo ebben a cikkében bemutatta, a túlságosan alacsony olajár senkinek nem jó, sem a vállalatoknak, sem a kitermelő országoknak. Annak hosszabb távon komoly gazdasági következményei lesznek. Így az olajcégek közül lesz olyan, amelyik hamarosan a puszta fennmaradásáért fog küzdeni, ebben a helyzetben pedig minden erőfeszítés az olajipar részéről, méltányolandó.

A magyar olaj- és gázipari óriás szintén reagált a koronavírus miatti válságra. A cég fertőtlenítőszerek gyártásába kezdett, az egészségügyi dolgozók mellett a fejlesztés hamarosan a kiskereskedelmi forgalomban is megjelenik termékként:

A Mol ezzel tarolhatja le a piacot

Az egészségügyi intézményekben és a boltok többségében is hiánycikké váltak a fertőtlenítőszerek a járványhelyzet miatt Magyarországon és a világpiacon egyaránt. A Mol Nyrt. extrém sebességgel váltott, szélvédőmosó helyett jön az olajcég új terméke, amellyel letarolhatja a piacot. Ezzel pedig - bár nem tervezett módon - kiskereskedelmi céljaihoz is közelebb kerülhet.