Az év, amikor a Microsoft megmentette az Apple-t a csődtől

Apple, iphone, steve, jobs, keynote
Vágólapra másolva!
Az Apple jelenleg a világ egyik legértékesebb vállalata a piaci részesedés alapján és több területen is a technológiai ipar élmezőnyébe tartozik. Mindenki ismeri az iPhone-t és a MacBookot, az utóbbi években az okosórák piacára is betörtek, de a vezeték nélküli fülhallgatók területén is maguk mögé utasították a riválisokat. Mostanában nehezen lenne elképzelhető, hogy egy ekkora vállalat csődbe menjen, pedig több mint húsz éve nem sokon múlott, hogy az Apple teljesen eltűnjön a gazdaság térképéről. Az akkor még Steve Jobs által irányított cég 1997-ben mindössze 90 napra volt a csődtől és nagy meglepetésre éppen a legnagyobb riválisa, a Microsoft dobott neki akkor mentőövet. Persze ez csak az első kapaszkodó volt, Steve Jobs zsenialitása is kellett ahhoz, hogy az Apple sikeres megcsinálja minden idők legnagyobb visszatérését.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs 1997-ben tért vissza az Apple-höz azzal a céllal, hogy ismét ráncba szedje a céget. Ekkor az Apple - sorozatban - már 12. éve volt veszteséges és éppen elbocsátották az akkori vezérigazgatót Gil Ameliot. A helyét Jobs vette át, akinek egyik első lépése az volt, hohy azonnal leállította a 100 millió dollárt felemésztő Newton projektet (PDA, személyes digitális asszisztens), majd az Apple legnagyobb riválisával, a Microsofttal kötött partneri megállapodást.

Az Apple-Microsoft szövetséget a Macworld nevű expón jelentették be 1997-ben. Bill Gates és Jobs megállapodtak, hogy a Microsoft 5 éven át elérhetővé teszi a Mac számítógépek számára a Microsoft Office-t, valamint 150 millió dolláros befektetést eszközöl az Apple-ben, szavazati jog nélkül.

Jobs a döbbent közönségnek kifejtette: "ha előre akarunk haladni, akkor el kell felejtenünk néhány dolgot. El kell felejtenünk, hogy az Apple és a Microsoft harcának csak az lehet a végkimenetele, hogy az egyik cég elbukik. Tehát az a korszak, amelyet az Apple és a Microsoft harca határozott meg, lezárult. "

Steve Jobs, az Apple zsenije Forrás: AFP/John G. Mabanglo

Ezzel élte túl a veszteséges időszakot az Apple. Azonban sokan még ekkor sem tudták, hogy mennyire közel volt az Apple a csődhöz a Microsoft mentőcsomagja előtt. Pedig 1997-ben szinte minden fronton vesztésre álltak legnagyobb riválisukkal szemben, a dolgozók harmadát el kellett bocsátaniuk és Jobs szerint 90 napjuk maradt, mielőtt csődöt jelentenének. Már 1996-ban is egy 661 millió dolláros kötvénycsomag kibocsátására volt szükség, hogy működőképes maradjon a vállalat, de az év végére ezzel együtt is 867 millió dolláros veszteséget hoztak össze, a részvények összértéke pedig a 3 milliárd dollárt sem érte el.

A kaliforniai vállalat a majdnem tragikus 1996-os évet követően 400 millió dollárért felvásárolta a Next nevű céget, amelyet történetesen Steve Jobs alapított, aki az ügylet lezárta után ismét visszatért az Apple-höz, ahol átvette a vezérigazgatói posztot. A mára már legendás cégvezető egyből leállította a folyamatban lévő projektek 70 százalékát és elindította a Think Different, vagyis a gondolkozz másképp kampányát. Jobs megpróbált visszatérni az alapokhoz, leegyszerűsítette az Apple működését és csak a legfontosabb projekteket hagyta meg. És mint utólag kiderült, igaza volt.

Az Apple a sok változtatás ellenére is csak küszködött, egy igazán jó termékre lett volna szükségük, hogy kijussanak a hullámvölgyből. 1998-ban úgy tűnt a frissen bemutatott iMac lehet a megoldás mindenre. A Jonathan Ive által megálmodott és megtervezett számítógép ugyanis rendkívül kapós lett, az első 5 hónapban 800 ezer darabot adtak el belőle.

Ezzel indult el felfelé üzletileg az Apple és 1999-re a vállalat profitja 94 százalékkal megugrott.

A helyzet 1996-ra drámaivá vált a cégnél. Az Apple végül előremenekül: megszerzi a NeXT Computert, és ezzel annak alapítója, és tulajdonosa, Steve Jobs visszatér az Apple-höz Forrás: Origo

Még ennél is jobb évnek számított 2001, hiszen májusban Jobs bemutatta az Apple Store-t, a telefonos alkalmazások online üzletét, majd néhány hónapra rá az Apple is beszállt a hordozható zenelejátszók piacára, megjelennek az iPoddal. Az Apple-nél alkalmazott munkatempóra jó példa, hogy az iPodnak a tervezőasztaltól mindössze 8 hónapra volt szüksége, hogy eljusson a boltok polcaira.

A legnagyobb ötletnek a szintén 2001-ben bemutatott iTunes bizonyult, amely teljesen átszabta a zeneipart és segített a nagy kiadóknak, mint a Warner és a Universal, harcolni a kalózkodás ellen. Sokakat nem csak az ingyenessége miatt vonzott a kalózkodás akkoriban, hanem azért is, mert egy gombnyomásra bármilyen zenét le tudtak tölteni az internetről. Az Apple ezt akadályozta meg és tette fizetőssé és ezáltal legálissá a letöltéseket az iTunes bevezetésével.

Ekkoriban jelentek meg az első zenei streaming szolgáltatók is, köztük még a jog szürke zónájában működő Napster, illetve a hallgatók ízléséhez és korábbi zeneválasztásukhoz mérten ajánlásokat tevő last.fm.

Steve Jobs bemutatja az iPhone-t Forrás: Origo

Jobs úgy vélte, hogy az emberek többsége nem akar zenét streamelni, hanem szeretne a fizikai albumok, számok tulajdonosává válni. Ebben viszont tévedett, hiszen idővel gyakorlatilag mindenki átállt a streamingre, legyen szó zenéről, filmekről vagy videojátékokról. Persze egészen a Pandora 2005-ös bemutatásáig nem tudott igazán erőre kapni a streaming-piac, az első néhány próbálkozó, köztük a Microsoft (Zune Pass), csúnyán kudarcot vallott.

Az Apple az 1997-es megmenekülése óta rengeteget változott, ami javarészt Steve Jobsnak, illetve az iPod és az iMac tervezéséért felelős Jonathan Ive munkásságának köszönhető.

Nemrégiben a cég lett az első olyan vállalat, amely átlépte az ezermilliárd dolláros piaci értéket. Mindezt azonban nem tudták volna megvalósítani, ha 1997-ben a Microsoft és Bill Gates nem dönt úgy, hogy a vállalat mellé áll és segít rajta a nehéz időkben.