Vajon 8 vagy 12 hónap alapján számít a kedvezményes adózásra vonatkozó havi egymillió forintos összeghatár azoknál a katásoknál, akik négy hónap mentességet kapnak a tételes adó megfizetése alól? Az ügyben állásfoglalást tett közzé az adóhivatal.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) rendelkezései alapján 40 százalékos mértékű adót kell fizetni a katás vállalkozásnak arra a bevételére, ami meghaladja a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és 1 millió forint szorzatát.

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló korábbi jogszabály részletszabályait ismertető 61/2020. (III.23.) számú kormányrendelet 1. paragrafus (8) bekezdése szerinti tevékenységet folytatók azonban március-június hónapok között mentesülnek a tételes adó megfizetése alól.

Az érintett katásokban felmerült, hogy a bevételi értékhatár számítása során ezeket a hónapokat figyelmen kívül kell-e hagyni, azaz 12x1 millió forint helyett csak 8x1 millió forint lesz-e az éves bevételi értékhatár, vagy a mentesülés hónapjait ebben a tekintetben nem kell figyelembe venni és csak a 12 millió forint feletti bevételre kell megfizetni a 40 százalékos mértékű adót.

A négy hónapra tételes adófizetés alól mentesített katásoknak is 12 millió forint az éves bevételi összeghatár a kedvezményes adómértékhezForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a koronavírus-járvánnyal összefüggően létrehozott gyakori kérdések és válaszok oldalán közzétette az ezzel kapcsolatos állásfoglalását.

E szerint a kormányrendeletben nincs arra vonatkozó jogszabályi rendelkezés, hogy a mentesülés csökkentené az éves bevételi értékhatárt. A rendelet vonatkozó szabálya is csak azt mondja ki, hogy ezen hónapokra nem kell megfizetni a tételes adót, és a kisadózói státusz fennáll, azt nem érinti a fizetés alóli mentesülés.

Vagyis a mentesítés nem olyan esetnek számít, mint a Katv. 8. paragrafus (9) bekezdés szerinti adott jogálláshoz, körülményekhez kapcsolódó fizetés alóli mentesülés. A kormányrendelet szerinti mentesülés tehát nem okozza a bevételi értékhatár csökkenését, azaz az érintetteknél továbbra is 12 millió forint az éves bevételi értékhatár.

Forrás: Nav.gov.hu