1929 óta nem volt ekkora hullámvasút az amerikai tőzsdén

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
6193861 10.03.2020 Traders work on the floor at the closing bell at the New York Stock Exchange in New York, United States. Brian Smith / Sputnik
Vágólapra másolva!
Óriási mozgásokat produkáltak az amerikai tőzsdeindexek az elmúlt hetekben. Az S&P 500 mutatót például 1929 óta nem ültették fel akkora hullámvasútra, mint az elmúlt öt hétben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt öt hét során az S&P 500 részvényindex átlagos napi mozgása 4,8 százalékos volt, ami történelmi léptékben is hatalmas kilengésnek minősül. Olyannyira, hogy a 2008-as és az 1987-es volatilitást már sikerült is lenyomni. Utoljára 1929-ben voltak ilyen mértékű napi kilengések – írja a MarketWatch.

A mostani nagy mozgásokra elég jó példa volt a keddi kereskedés is. Miután hétfőn 7 százalék körüli pluszban zártak az amerikai indexek, kedden is folytatódott az emelkedés. A lendület azonban a nap végére eltűnt, és végül mínuszba süllyedtek a főbb mutatók.

Jól látszik tehát, hogy igen komoly napon belüli mozgások tarkítják a kereskedéseket, ami azonban a jelenlegi helyzetben nem meglepő.

Egy medvepiaci időszakban (amikor az indexek legalább 20 százalékos mínuszban vannak a megelőző csúcsaikhoz képest) ugyanis rendszeresek az ilyen kilengések.

Az S&P 500 részvényindex kilengéseit mérő VIX idei alakulása Forrás: Investing.com

A Bespoke elemzői emellett rámutattak, hogy az S&P 500 épp most fejezett be egy 12 napos periódust, melynek során az index minden egyes nap legalább 1 százalékos mozgást hajtott végre (pozitív vagy negatív irányban). Ráadásul március 2. és március 18. között ugyanígy legalább 1 százalékos mozgást produkált 13 egymást követő kereskedési napon keresztül.

A 13 napos töretlen sorozatra pedig nagyon kevés példa van az index történetében.

A 2008-as válság idején például nem fordult elő hasonló. A közelmúltból 2002 októbere hozható fel példaként, amikor egy 15 napos sorozatot lehetett látni a medvepiac alján. Ezen kívül ennél csak a 1929-33-as nagy gazdasági világválság idején volt hosszabb sorozat.

Ha azonban azt nézzük, hogy az elmúlt öt hét során 25 kereskedési nap volt, és ebből az S&P 500 index 24 napon át legalább 1 százalékos mozgást produkált, akkor az látszik, hogy ilyen volatilitásra viszont már csak a nagy világválság idején volt példa – akkor viszont kétszer is előfordult.

A rendkívül változékony hangulatot támasztja alá az is, hogy az

S&P 500 volatilitását mérő VIX index március közepén kilőtt egészen a 80 pontos tartományig,

és bár azóta visszatért a 40 pont körüli szintre, a történelmi átlag 20 pont, vagyis jól látszik, hogy itt különleges kereskedési időszakról van szó.