1929 óta nem volt ekkora hullámvasút az amerikai tőzsdén

2020.04.08. 12:19

Óriási mozgásokat produkáltak az amerikai tőzsdeindexek az elmúlt hetekben. Az S&P 500 mutatót például 1929 óta nem ültették fel akkora hullámvasútra, mint az elmúlt öt hétben.

Az elmúlt öt hét során az S&P 500 részvényindex átlagos napi mozgása 4,8 százalékos volt, ami történelmi léptékben is hatalmas kilengésnek minősül. Olyannyira, hogy a 2008-as és az 1987-es volatilitást már sikerült is lenyomni. Utoljára 1929-ben voltak ilyen mértékű napi kilengések – írja a MarketWatch.

A mostani nagy mozgásokra elég jó példa volt a keddi kereskedés is. Miután hétfőn 7 százalék körüli pluszban zártak az amerikai indexek, kedden is folytatódott az emelkedés. A lendület azonban a nap végére eltűnt, és végül mínuszba süllyedtek a főbb mutatók.

Jól látszik tehát, hogy igen komoly napon belüli mozgások tarkítják a kereskedéseket, ami azonban a jelenlegi helyzetben nem meglepő. Egy medvepiaci időszakban (amikor az indexek legalább 20 százalékos mínuszban vannak a megelőző csúcsaikhoz képest) ugyanis rendszeresek az ilyen kilengések.

Az S&P 500 részvényindex kilengéseit mérő VIX idei alakulásaForrás: Investing.com

A Bespoke elemzői emellett rámutattak, hogy az S&P 500 épp most fejezett be egy 12 napos periódust, melynek során az index minden egyes nap legalább 1 százalékos mozgást hajtott végre (pozitív vagy negatív irányban). Ráadásul március 2. és március 18. között ugyanígy legalább 1 százalékos mozgást produkált 13 egymást követő kereskedési napon keresztül.

A 13 napos töretlen sorozatra pedig nagyon kevés példa van az index történetében. A 2008-as válság idején például nem fordult elő hasonló. A közelmúltból 2002 októbere hozható fel példaként, amikor egy 15 napos sorozatot lehetett látni a medvepiac alján. Ezen kívül ennél csak a 1929-33-as nagy gazdasági világválság idején volt hosszabb sorozat.

Ha azonban azt nézzük, hogy az elmúlt öt hét során 25 kereskedési nap volt, és ebből az S&P 500 index 24 napon át legalább 1 százalékos mozgást produkált, akkor az látszik, hogy ilyen volatilitásra viszont már csak a nagy világválság idején volt példa – akkor viszont kétszer is előfordult.

A rendkívül változékony hangulatot támasztja alá az is, hogy az S&P 500 volatilitását mérő VIX index március közepén kilőtt egészen a 80 pontos tartományig, és bár azóta visszatért a 40 pont körüli szintre, a történelmi átlag 20 pont, vagyis jól látszik, hogy itt különleges kereskedési időszakról van szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK