Afrikába is Kína szállítja a járvány elleni küzdelem felszereléseit

Nigéria Abuja medikus medikusok repülőtée kínai Kína Coronavirus,Covid-19,masks koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség maszk
Chinese medics stand on the tarmac at the Nnamdi Azikwe International Airport in Abuja, on April 8, 2020 as they arrived in Nigeria to help fight the coronavirus pandemic, despite angry criticism from health workers in the west African nation. - The 15-strong team were greeted by senior officials on the tarmac at Abuja airport after flying in on a month-long deployment with a planeload of medical supplies. (Photo by Kola Sulaimon / AFP)
Vágólapra másolva!
Kína megkezdte az egészségügyi felszerelések légi úton szállítását Afrikába is a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben. A Quartz ugyanakkor arról ír, hogy nem minden országban örülnek ennek.
Vágólapra másolva!

Afrika eddig 52 országából jelentettek koronavírus-fertőzést, a megerősített esetek száma április első felére meghaladta a 10 ezret. Bár ez a szám önmagában nem tűnik túl magasnak a világ más részein regisztrált fertőzésszámhoz képest, a kontinensen az egészségügyi rendszerek teherbíró képessége azonban jóval alacsonyabb, mint a világ fejlett régióiban.

Komoly megpróbáltatások várnak az ottani országokra, ha az esetek száma gyors növekedésnek indul

- márpedig a világ számos más pontján mutatott exponencális jellegű mintázatot a járvány terjedése.

Kína nemrégiben megkezdte az egészségügyi felszerelések szállítását Afrikába. Ennek a kezdeményezésnek az arca az Alibaba alapítója, Jack Ma lett, aki az üzleti élettől való hátra lépése után most filantróp tevékenységeket folytat. Jack Ma több mint egymillió tesztkészletet és 600 ezer maszkot adományozott Afrikának saját finanszírozásból.

A napokban pedig újabb szállítmányok, 200 ezer személyi védőeszköz és 500 lélegeztetőgép érkezik Etiópiába Kínából, hogy onnan osszák azokat szét az országok számára.

Algériától Zimbabwéig, a kínai kormány - akár Afrikában működő kínai vállalatokon keresztül - több formában támogatja az általában nagyon szegény országok járványellenes erőfeszítéseit. Készpénzzel éppúgy, mint védőfelszereléssel.

"Szükség van az afrikai közegészségügyi dolgozók támogatására, orvosi védőeszközökkel és más felszerelésekkel, Kína küldeményei és adományai pedig fontos részét képezik ennek, olyan időben, amikor nem sokan jelentkeztek afrikai segítségnyújtásra" - állítja Eric Olander, a Kína afrikai jelenlétével foglalkozó The China Africa Project vezető szerkesztője.

Kínai medikusok állnak Nigéria fővárosa, Abuja nemzetközi repülőterén április 8-án: az orvostanhallgatók a kritikák ellenére azért érkeztek oda, hogy részt vegyenek a járvány elleni küzdelemben, repülőgépük jelentős mennyiségű védőfelszerelést is szállított Forrás: AFP/Kola Sulaimon

Kínát mindezek ellenére, nem mindenütt látják szívesen.

Nyugat-Afrika meghatározó államában,

Nigériában például az egyik orvosszakmai szervezet kelt ki az ellen, hogy a kormány kínai orvoscsapat meghívása mellett döntött a járvány elleni harc részeként.

A nigériai orvosok szerint urai a helyzetnek és képesek helyt állni a járvány elleni küzdelemben, nincs szükség a kínai kollégák jelenlétére.

Maszkot viselő helyiek sétálnak a Nigéria gazdasági központjának számító Lagos államban egy város szélén Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Ugyanakkor a napokban Algériába érkezett az észak-afrikai állam kormányának kérésére egy kínai egészségügyi csapat, ahol a hírek szerint, nagy örömmel fogadták őket helyi kollégáik. Algériában van jelenleg a legtöbb megerősített fertőzés Afrikában, április 9-én 1572 fővel és 230 halálesettel.