A járványhelyzet miatt már egy ideje amúgy is a szokottól eltérő nyitva tartással üzemelnek a kiskereskedelmi egységek, ez pedig most újabb - ideiglenes - változáson megy át a húsvéti hétvége miatt. Mutatjuk, melyik üzletláncnál mikor tud vásárolni a következő napokban.

Az áruházak nyitva tartására húsvét idején is az egyébként általános munkarendi eltérés érvényes. Azaz a kiskereskedelmi egységek zöme a következő négy napban, péntektől hétfőig zárva tart. Így a következő napok jellemző nyitva tartási rendje a következők szerint alakul:

  • Április 10., péntek: Nagypéntek napja, zárva
  • Április 11., szombat: egyedi nyitvatartási rendek, figyelembe véve a veszélyhelyzeti előírásokat (alább részletezzük)
  • Ápilis 12., vasárnap: húsvétvasárnap, zárva
  • Április 13., hétfő: húsvéthétfő, zárva

Tehát pénteken, vasárnap és hétfőn a legtöbb élelmiszerüzlet zárva lesz. A hosszú hétvégéből egyedül a szombat az, amikor nyitva lesznek a legnagyobb bolthálózatok egységei.

A következő négy napban a nagyobb élelmiszerüzletek szombaton biztosítanak vásárlási lehetőségetFotó: Koncz Márton - Origo

Ugyanakkor lényeges - emlékeztet összeállításában a Napi.hu -, hogy ezen a szombaton is be kell tartani a már említett rendelkezéseket a veszélyhelyzetre tekintettel.

Eszerint szombaton, április 11-én, 9 és 12 óra között ugyanúgy csak a 65 évnél idősebbek mehetnek a boltokba vásárolni, mint a rendeletek kihirdetése utáni normál munkanapokon vagy hétvégéken.

Így készüljön a vásárlásra az egyes boltláncoknál

Az Auchan-egységek szombaton reggel 6:00-kor vagy 7:00-kor nyitnak és 21:00-kor vagy 22:00-kor zárnak. Az online áruházat is érinti a hosszú hétvége: pénteken, vasárnap és hétfőn nem lesz kiszállítás. Ugyanakkor az áruházlánc azt írja vásárlóinak szóló tájékoztatójában, hogy a leadott rendelések módosítására ezekben az időszakokban is van lehetőség.

Az Aldi már korábban bevezette az egységes nyitvatartási rendet, amely szerint valamennyi boltban reggel 7:00-től este 6:00-ig lehet vásárolni, tehát most szombaton a 65 évnél fiatalabbak reggel 7:00-től 9:00-ig, majd 12:00-től 18:00 óráig mehetnek az Aldi egységeibe.

A magyar Lidl a járványhelyzet miatt nem rövidítette le jelentősen a nyitvatartási időket, annyi történt ugyanakkor, hogy több áruházukban a korábbi zárást este 9:00 vagy 10:00 óráról egy órával előrébb hozták. Így most szombaton a Lidl-üzletek nagy része 20:00-ig vagy 21:00-ig fogadja a vásárlókat. Az egyes Lidl-boltok nyitvatartási idejéről érdemes most is a honlapon tájékozódni.

A Metro-áruházak alapesetben - így most szombaton is - reggel fél 6-kor vagy 6-kor nyitnak, este fél 10-ig tartanak nyitva. Ugyanúgy, ahogy a több boltban, ezekben is 9:00-től 12:00-ig kizárólag csak a 65 év felettiek vásárolhatnak. A Metro-egységek nyitva tartásáról itt lehet tájékozódni.

Bár a Spar a járványhelyzet miatt sok boltjában is lerövidítette a nyitvatartási időt, de a most következő hosszú hétvége miatt április 9-én csütörtökön és 11-én szombaton hosszabb nyitva tartással üzemelnek majd. A Sparok és Intersparok elérhetőségéről itt lehet bővebben olvasni.

Az Auchanhoz, a Lildhöz hasonlóan a Penny Market sem rövidített a járvány heteiben. Így most csütörtökön és szombaton bolttól függően 6:00-kor vagy 7:00-kor nyitnak és 20:00-kor vagy 21:00-kor zárnak. Hogy melyik Penny-bolt pontosan mikor nyit és mikor zár, azt itt lehet ellenőrizni.

Fontos, hogy a boltokban is betartsuk az általános biztonsági szabályokatFotó: Koncz Márton - Origo

A Tesco a következőképpen készül: csütörtökön és szombaton az üzleteket reggel 6:00-kor vagy 7:00-kor kinyitja, majd este 19:00 és 22:00 között zárja, üzlettől függően. Az egyes boltok nyitvatartási ideje itt található.

Az országszerte több ezer kisebb-nagyobb üzlettel együttműködő magyar boltláncok - a CBA, a Coop és a Reál - egységeiben nincs teljesen egységes nyitvatartási rend. (A CBA-k nyitvatartási idejéről itt, a Coop-boltokéről itt, a Reálokéról pedig itt lehet tájékozódni.)

Bármelyik boltba is megyünk azonban vásárolni, fontos, hogy minden egyes helyen be kell tartani a veszélyhelyzet miatti rendelkezéseket, ezek ugyanis valamennyi vásárló és az üzletekben dolgozó alkalmazottak biztonságát növelik.

Fontos:

  • Tartsunk egymástól lehetőség szerint legalább 2 méteres távolságot.
  • Ha hirtelen köhögni, tüsszenteni kell, könyökhajlatunkat tartsuk az arcunk elé, vagy használjunk eldobható papírzsebkendőt, amit utána szemetesbe dobjunk ki, ne dobjuk el.
  • Ha 65 évesnél idősebbek vagyunk, úgy a kijelölt idősávban, 9-12 óráig menjünk vásárolni, ettől eltérő korosztályba tartozóként pedig ezt megelőzően vagy ezt követően.
  • Fokozottan ügyeljünk a személyi higiéniára, a gyakori kézmosásra, mind vásárlás előtt, mind vásárlást követően: indulás előtt és hazaérkezés után is azonnal mossunk alaposan kezet, lehetőség szerint pumpás szappannal, folyó meleg víz alatt, legalább 20 másodpercig.
  • A boltokban ne tapogassuk indokolatlanul az árukészletet! A friss pékáruk, a primőráruk kiválasztásakor használjunk csipeszt vagy húzzunk nejlonzacskót a kezünkre!
  • Lehetőség szerint bankkártyával fizessünk, melyet elég csak odaérintetni a terminálhoz, a tranzakció akkor is megtörténik.
Az idősek csak a számukra kijelölt idősávban menjenek vásárolniFotó: Hirling Bálint - Origo

Éjjel-nappalik, benzinkutas boltok

A hosszú hétvégén mindegyik napon - tehát pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn is - nyitva lesznek a benzinkutas Sparok, azaz az OMV- és Lukoil-kutakon elérhetők üzletek, ahol mindennapi élelmiszereket lehet vásárolni. Ugyanígy nyitva lesznek a Mol-kutakon elérhető Fresh Cornerek is, amelyekben szintén lehet kapni élelmiszereket.

A felsorolt üzletek mellett az éjjel-nappali boltok egy része is várhatóan nyitva lesz a hétvégén, emellett a fővárosban több bolttal rendelkező Manna- és Roni-hálózat egységeibe is lehet menni az ünnepnapokon, ezek többsége 0-24-ben nyitva lesz, de van köztük olyan üzlet, amely rövidebb nyitvatartási idővel - reggel 6:00-tól 22:00-ig - üzemel. A Mannák nyitvatartási ideje itt, a Roniké itt található.