A NAV szünetelteti a végrehajtási eljárásokat a veszélyhelyzet idején

Koronavírus, vírus, Budapest, Zugló kijárási korlátozás, figyelmeztetés, plakát
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elrendelt veszélyhelyzetről szóló 57/2020 számú kormányrendelet több ponton is lehetőséget ad arra, hogy az adóhivatal eltérjen az adóhatósági végrehajtási eljárásokról szóló törvénytől. Ennek hatására több könnyítést is tett a NAV, melyről külön tájékoztatást adott ki.
Vágólapra másolva!

A 2020. március 24-én folyamatban lévő végrehajtási eljárások automatikusan szünetelnek a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig. Az eljárás szünetelése a végrehajtáshoz való jog elévülési idejének szünetelését is jelenti.

Az eljárásban érintett adózónak ezzel kapcsolatban nem kell intézkednie, fizetési könnyítési kérelmet sem kell benyújtania.

Azonban végrehajtási eljárás indítható azzal az adózóval szemben, akinek adótartozása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2020. március 24-e előtt még nem indított végrehajtási eljárást. A NAV ilyen esetben a végrehajtási eljárás megindítása előtt először fizetési tájékoztatót küld az adózónak, hogy önként fizesse meg adótartozását. A fizetési tájékoztató után is lehetősége van az adózónak, hogy fizetési kedvezményi kérelmet nyújtson be a NAV-hoz.

A veszélyhelyzet megszűnése utáni 16. napon, ha a végrehajtásnak egyéb akadálya nincs, újabb végrehajtási cselekmények indíthatók.

A NAV emellett, méltányossági alapon felfüggesztheti azokat a végrehajtási eljárásokat is, amelyekre a szünetelés nem vonatkozik. Ez a lehetőség a magánszemélyekkel, az egyéni vállalkozókkal és társaságokkal, cégekkel szembeni, folyamatban lévő végrehajtási eljárásokra is kiterjed.

A NAV arról is intézkedik, hogy visszavonja a 2020. március 24-e előtt kiadott hatósági átutalási megbízást, azaz inkasszót.

Ha a pénzintézet a NAV részére már átutalta az inkasszóban megjelölt összeget, akkor azt a NAV 8 napon belül visszatéríti.

Jövedelemletiltás esetén, ha a munkáltató még nem utalta át a szünetelés kezdő napjáig a behajtandó összeget, akkor a NAV tájékoztatja a munkáltatót a levonás felfüggesztéséről, és a levont összeget vissza kell téríteni az adózónak. Ha a munkáltató a NAV részére már átutalta az összeget, akkor a NAV azt az adózónak 8 napon belül visszautalja.

Sok végrehajtási eljárást - jogszabályi alapon vagy méltányosságból - szüneteltet az adóhivatal a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet alatt Fotó: Medgyesi Milán - Origo

Vannak azonban kivételek, amelyekre a szünetelés nem vonatkozik.

A kormányrendelet könnyítései nem vonatkoznak az általános közigazgatási rendtartás alapján hozott döntésen alapuló meghatározott cselekmények végrehajtására és a törvényszéki megkeresésen alapuló meghatározott cselekmények végrehajtására, tehát ezekben az esetekben az eljárások folytatódnak a veszélyhelyzet ideje alatt is.

Mint ahogy kivétel a szünetelés alól a veszélyhelyzet során előírt kötelező járványügyi intézkedések megsértése miatt kiszabott követelésekre folytatott eljárás is, ami azt jelenti, hogy ha valaki a fertőző betegségek és járványok megelőzése vagy a járványveszély elhárítása érdekében szükséges járványügyi előírásokra vonatkozó jogszabályi rendelkezésekben foglaltakat megsérti, az egészségügyi államigazgatási szerv által kiszabott egészségügyi bírság végrehajtandó.

Forrás: Nav.gov.hu