Május 1-től elérhető a szabad felhasználású Diákhitel Plusz

Diákhitel, ügyfélszolgálat
A Diákhitel ügyfélszolgálata
Vágólapra másolva!
Jelentős és kedvező változások lépnek életbe a Diákhitel Központnál 2020. május 1-től a kormány ma kihirdetett rendelete alapján – adott arról tájékoztatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Diákhitel Központ közös közleményében.
Vágólapra másolva!

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagy mértékben érintő munkaerőpiaci visszaesés pénzügyi hatásait enyhítendő,

május 1-től december 31-ig az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt.

Az új termék:

  • a felsőoktatási hallgatók számára maximum 500.0000 forint,
  • míg az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben részt vevő tanulók esetén maximum 1.200.000 forintos összegben lesz elérhető.
A Diákhitel ügyfélszolgálata - járványhelyzet előtt Forrás: Diákhitel

A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, illetve a felnőttképzés esetén 18. évüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott területen.

Az új terméket igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján

  • a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele,
  • míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül.

„Ezek az intézkedések is a járvány miatt kialakult gazdasági válságban bajba kerülő embereket támogatják, méghozzá olyan módon, hogy az a későbbiekben is segítse őket a munkaerőpiacon" – mondta az újításokkal kapcsolatban Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára.

A Diákhitel Plusz bevezetésével egy időben a Nyelvtanulási Diákhitel megszüntetésre kerül.

A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.

A jogszabály-módosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló több százezer hallgató,

május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350.000 forint értékben.

Továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.

Külön döntést hozott a kormány a szabadfelhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70.000 forintos keretének 150.000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től.

Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár 1.500.000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabadfelhasználású diákhitelt igényelhetnek.

A termékek és módosítások részleteiről a Diákhitel Központ folyamatosan tájékoztatást nyújt, és a legfontosabb információk rövidesen megjelennek a diakhitel.hu oldalon is.