Oroszország és Szaúd-Arábia megállapodott, hogy egyformán 23 százalékkal, napi 8,5 millió hordóra csökkenti a kőolaj-kitermelést, az OPEC+ országok megállapodását végül váratlanul Mexikó hiúsította meg - közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

A bázisszintet mindkét ország esetében 11 millió hordóban állapították meg. Ezt megelőzően Vlagyimir Putyin orosz, Donald Trump amerikai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király telefonon tárgyalt.

Az OPEC+ országok virtuális tanácskozása 10 órán át, péntek hajnalig tartott. 

A körvonalazódó megállapodás értelmében az OPEC+ országok 2022. április végéig korlátozták volna a kitermelést. 

Május-júniusban napi 10 millió hordóval, majd  júliustól decemberig 8 millió hordóra, végül 2021 januárjától 2022 végéig pedig 6 millió hordóra mérsékelték volna azt.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) logója a szervezet bécsi székházán 2020. március 4-énForrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Oroszország és Szaúd-Arábia kivételével a csökkentésnél a 2018. októberi szintből indultak ki, a kvóta mérete mindenki esetében -23 százalék a bázisszinthez képest. A csökkentésnek ebbe a mértékébe a TASZSZ szerint három ország, köztük Mexikó nem egyezett bele, amely éjjel visszavonult az egyeztetéstől. A felek pénteken közép-európai idő szerint 14 órakor folytatják a tárgyalást.

A Reuters megjegyzi, hogy a napi 10 millió hordónyi vágás az OPEC+ országok részéről a globális mennyiség 10 százalékát teszi ki. Ehhez egyébként további 5 millió hordónyi kitermeléscsökkentés adódna más, szervezeten kívüli olajkitermelő államok részéről, hogy így is enyhíteni lehessen az olajipar évtizedek óta nem látott mértékű krízisét.