Mértéktartó lesz a lakosság húsvéti fogyasztása

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Máltai Szeretetszolgálat, idős gondozás, maradj otthon, vásárlás, ügyintézés, segítség, bevásárlás, maszk
Vágólapra másolva!
Megélénkült csütörtökön a kereskedők forgalma, a vásárlók az élelmiszerüzletekben a visszafogottabb húsvéti ünnepekre készültek. A friss iparági jelzések szerint – noha minden tipikus, minőségi alapanyagból erős ütemben fogyott tegnap –, a húsvéti asztalra idén a korábbi éveknél visszafogottabb mennyiségeket, kisebb adagokat vásárol a lakosság, számol be arról a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Megfelelt a várakozásoknak a csütörtöki forgalom a kereskedőknél, már nyitáskor megélénkült a boltok, piacok, áruházláncok látogatottsága és az idősávos vásárlási gyakorlatnak megfelelően egész nap ütemesen zajlottak a vásárlások.

"Ennek egyrészt az volt az oka, hogy nagypénteken zárva vannak az üzletek, másrészt elérkezett a húsvét előtti élelmiszer-vásárlások ideje. A piaci jelzések szerint ugyanakkor tegnap jóval visszafogottabban alakultak az ünnepi beszerzések, mint a korábbi években. Ez arra utal, hogy a családok mértéktartó, szerényebb húsvétra készülnek, nem terveznek nagyobb összejöveteleket" – állapította meg a lapnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György.

Mértéktartóan készülnek az idei húsvéti hétvégére a magyarok Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szakszövetség ebből úgy ítéli meg, hogy

a magyarok megfogadták a kijárási korlátozással járó tanácsokat, és nem készülnek nagyobb összejövetelekre az elkövetkező napokban.

Vámos György a friss kereskedői tapasztalatok alapján elmondta, hogy míg az év második legerősebb ünnepi időszakában korábban 50-60 milliárd forinttal ugrott meg az élelmiszerforgalom, a 2020-as alkalmi növekedés ennél kisebb lesz. Az eddig megszokott, legalább egy-két hetes, húsvét előtti erős látogatottság eleve elmaradt a boltokban, és az utolsó, ünnep előtti hétköznapon, csütörtökön sem érte el az eddigi ütemet a forgalom fölfutása.

"Mindenki megvette a sonkát, tojást, a friss zöldségeket, a szezonális termékeket az idén is, és megveheti még szombaton is.

– mondta a főtitkár.

Így tud vásárolni a húsvéti hétvégére a járványhelyzetben

A járványhelyzet miatt már egy ideje amúgy is a szokottól eltérő nyitva tartással üzemelnek a kiskereskedelmi egységek, ez pedig most újabb - ideiglenes - változáson megy át a húsvéti hétvége miatt. Mutatjuk, melyik üzletláncnál mikor tud vásárolni a következő napokban. Az áruházak nyitva tartására húsvét idején is az egyébként általános munkarendi eltérés érvényes.

A főtitkár ezzel együtt úgy látja, az eddigi élelmiszer-értékesítés mennyiségéből az olvasható ki, hogy ezúttal mértéktartóbb lesz a húsvéti ünneplés a legtöbb helyen, a készletek alakulásából ugyanis eddig az látszik, hogy általánosan kevesebb nyersanyag és friss áru, ételalapanyag fogy az előző évek arányaihoz képest. Ez a szakértő szerint azt sejteti, hogy az elkövetkező napokban nem lesznek nagyobb vendégeskedések a lakosság nagyobb részénél.

"Az eddigiekből úgy tűnik, megfogadta a magyarok többsége azt az intelmet, hogy lehetőség szerint a szűk családok ne menjenek vendégségbe, kerüljék a nagyobb összejöveteleket, csoportos utazgatásokat húsvétkor" – fogalmazott Vámos György.