MNB: szigorú korlátok a bináris opciók lakossági kereskedésénél

2020.04.10. 09:30

2020. április 10-től csupán rendkívül korlátozott feltételekkel értékesíthetők Magyarországon a bináris opciók az MNB döntése alapján. A különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodásokat (CFD) érintő korábbi korlátozások fennmaradnak: azokkal a továbbiakban is csak az ügyfél által elhelyezett kezdeti fedezet, biztosítékzárási és negatív egyenleg elleni védelem esetén lehet kereskedni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020. április 10-től korlátozza a bináris opciók lakossági ügyfelek részére történő értékesítését. A bináris opció egy olyan készpénzben kiegyenlített származtatott eszköz, amelynél a rögzített összegű kifizetés attól függ, hogy egy vagy több meghatározott esemény – a mögöttes eszköz (például részvény, deviza, áru vagy index) árának vonatkozásában – az eszköz lejáratakor vagy azt megelőzően bekövetkezik-e (például a mögöttes eszköz elér-e egy meghatározott árat lejáratkor).

A bináris opció jellemzően a megkötését követően néhány perccel le is jár, amely rendkívül spekulatív jellegűvé teszi. Ezzel tehát a befektető tulajdonképpen meghatározott esemény bekövetkeztére fogad a mögöttes eszközök értékéhez kapcsolódóan.

A bináris opciókról az Origo korábban ezt az összeállítást készítette.

Az MNB közleményében jelzi: a jövőben kizárólag azok a bináris opciók lesznek értékesíthetők, amelyek megfelelnek a jegybank most közzétett határozatában foglalt szigorú követelményeknek.

A forgalmazható bináris opció legalább 90 napos futamidővel és a termékre vonatkozó szabványosított tájékoztatóval kell, hogy rendelkezzen, s azon a szolgáltatónak (az előre meghirdetett jutalékon és a kapcsolódó díjakon túl) nem lehet nyeresége vagy vesztesége.

Szintén forgalmazható marad azon bináris opció, amelynél a befektető a futamidő végén két előre meghatározott, a kezdeti befektetésnél nem kisebb összegű kifizetés közül az egyiket bizonyosan megkapja. Ez utóbbi típusú terméknél a befektető egyik esetben sem vesztene pénzt a termékbe való teljes befektetéséhez képest, ezért e téren a korlátozás nem indokolt.

A Magyar Nemzeti Bank épületeFotó: Szabó Gábor - Origo

Mint ismeretes, az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) – a pénzügyi eszközök piacáról szóló uniós rendelet (MiFIR) előírása alapján – a különbözetre vonatkozó pénzügyi megállapodások (CFD) kapcsán 2018. augusztus 1-jétől, a bináris opciók vonatkozásában pedig tavaly július 2-ától alkalmazott termékintervenciós döntéseket, amelyeket (kisebb módosításokkal) többször meghosszabbított.
A CFD-ket érintő ESMA-korlátozás így 2019. július 31-ig, a bináris opciókra vonatkozó tiltás 2019. június 30-ig maradt érvényben az Európai Unió, így Magyarország területén is. A nemzeti felügyeleti hatóságok a vonatkozó uniós korlátozások lejártával, a MiFIR felhatalmazásának megfelelően vették át a termékintervenció feladatát e kockázatos spekulatív konstrukcióknál.

A mostani általános intézkedéseket megelőzően az MNB 2019 augusztusában öt, a CFD-k piacán érintett hazai piaci szereplő esetében korlátozta a CFD-k forgalmazását.

E konstrukció magyarországi piaca mind forgalom, mind pedig ügyfélszám tekintetében jelentősen meghaladja a bináris opciók piacméretét.

Utóbbiak mostani korlátozásával egyidejűleg a CFD-kre vonatkozó hatósági korlátozás hatályát is kiszélesíti az MNB, szintén most közzétett határozatában. A továbbiakban a szigorítás nem csupán az adott termék értékesítésében korábban érintett hazai szolgáltatókra, de az azzal potenciálisan kereskedni jogosult valamennyi hazai és határon átnyúló piaci szereplőre is kiterjed. Az MNB CFD-ket korlátozó, megújított döntése a korábban bevezetett tőkeáttételi és egyéb korlátokat (biztosítékzárási védelem, negatív számlaegyenleg elleni védelem, reklámokra vonatkozó korlátozás) tartalmában nem érinti.

A jegybank a továbbiakban is figyelemmel kíséri a lakossági befektetők számára kiemelt kockázatot hordozó termékek piacának az alakulását.

A jegybank szükség esetén további lépéseket tesz a magyarországi befektetők érdekeinek a védelme céljából.

Az ESMA mind a bináris opciókra, mind a CFD-kre vonatkozóan véleményeket bocsátott ki a magyar jegybanki intézkedések kapcsán. Ezekben arányosnak, indokoltnak és kellően szigorúnak minősítette az MNB termékintervencióit e konstrukciók kapcsán.