Visszafogott húsvétra készülnek a vásárlók

húsvéti sonka
Vágólapra másolva!
Húsvétvasárnap és -hétfőn zárva lesznek az üzletek, ezért szombaton még élénk forgalomra kell készülni a boltokban és a piacokon. A Magyar Nemzet húsvéti körképe szerint élelmiszerből a korábbi éveknél kisebb adagokban vesznek a vásárlók, amely alapján az Országos Kereskedelmi Szövetség arra következtet, hogy a lakosság megfogadta a intelmeket, és az ünnepek alatt sem készülnek nagyobb családi összejövetelekre. 
Vágólapra másolva!

A piaci jelzések szerint egyértelműen megállapítható, hogy az idén jóval visszafogottabban alakulnak a húsvét előtti tipikus bevásárlások, mint a korábbi években. Kevesebb alapanyag fogy, kisebb mennyiségeket vásárolnak a családok, ami arra utal, hogy mértéktartó, szerényebb ünneplésre készülnek, nem terveznek nagyobb összejöveteleket – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A kijárási korlátozás meghosszabbításával új szabályként jelent meg, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben hozhatnak határozatokat a boltok és piacok nyitvatartására. Hozzátette, az eddig megszokott, legalább egy-két hetes húsvét előtti erős látogatottság eleve elmaradt a boltokban, és az utolsó, ünnep előtti hétköznapon,

csütörtökön sem érte el az eddigi ütemet a forgalom felfutása.

Forrás: Shutterstock

"Sokan megvették a sonkát, a tojást, a friss zöldségeket, a szezonális termékeket és megvehetik még ma is, amikor a legalapvetőbb cikkeket árusító üzletek az aktuális szabályok szerint nyitva tartanak" – mondta a főtitkár. Ugyanakkor azt is elmondta, a vásárlásokból az látszik, idén visszafogott húsvétra készülnek az emberek.

Csütörtökön tömve voltak a 15 óráig nyitva tartó barkácsüzletek, az építőanyag-, a kertészeti és a háztartási boltok is. A sűrített nyitvatartási idő miatt is láthatóan rengetegen igyekeztek a szezonnak megfelelően beszerezni a kertészkedés, kertfelújítás, kültéri programok, grillezés, sportolás kellékeit is; aki teheti, kihasználja a hét végére ígérkező nyárias időt is az otthonában. Ezek az üzletek a főtitkár jelzése szerint

még ma is erős forgalomra készülnek délután 3-ig,

akárcsak az esti, délutáni zárásig a kisebb-nagyobb élelmiszerüzletek, az áruházláncok, piacok, állateledelboltok, drogériák, patikák, illetve az üzemanyagtöltő állomások. Húsvétvasárnap és -hétfőn zárva tartanak a boltok, a rendeltetésük folytán kivételnek számító egységeken kívül legközelebb kedden nyitnak ki a kereskedők - írja a lap.

A cikk megemlíti, hogy a meghosszabbított kijárási korlátozás rendelete szerint a dohányárut kínáló üzletek kikerültek a kivételek közül, vagyis már a trafikoknak is be kell zárniuk minden nap 15 órakor.