A vírushelyzet miatt újragondolta a gazdaság finanszírozását az MNB

kisvállalkozás vállalkozás üzlet workshop megbeszélés
17213654 - unrecognizable business colleagues working together and using a digital tablet
Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács április 7-ei döntései alapján a Magyar Nemzeti Bank több intézkedéssel támogatja a gazdasági szereplőket. Az aktuális gazdasági helyzetnek megfelelően átalakította a kis- és középvállalkozások megsegítésére létrehozott Növekedési Hitelprogramját 1000 milliárd forintos addicionális keretösszeget határozva meg a programra, illetve finomhangolta a Növekedési Kötvényprogramot is, mely a magyarországi nagyvállalatoknak biztosít majd ezentúl hatékonyabban a bankhitel alternatívájaként forrásbevonási lehetőségeket. Mindezek mellett az értékpapírosítás támogatásával új kockázatkezelési technikák vethetőek be.
Vágólapra másolva!

NHP Hajrá program – kis- és középvállalatok támogatása

A folyamatban lévő NHP Fix programot újragondolta a Nemzeti Bank, így létrehozta az NHP Hajrá névre keresztelt programot, mely a koronavírus okozta gazdasági válság által sújtott kkv-k számára biztosít majd széles körben felhasználható forrásokat. Az április 20-án induló program keretösszegét a jegybank 1000 milliárd forinttal emeli meg, mely így az NHP Fix programból fennmaradó 500 milliárd forinttal együtt 1500 milliárd forint forrást biztosít a kkv szektornak.

A főbb paraméterek megegyeznek majd az NHP korábbi fázisaival. Továbbra is 0 százalékos kamat mellett nyújtja az MNB a refinanszírozási hitelt, és a vállalkozások által fizetendő kamat maximum 2,5 százalékos lehet. A maximális hitelösszeg 20 milliárd forint, a felhasználás módja lehet:

  • beruházási hitelek maximum 20 éves futamidővel
  • forgóeszközhitelek legfeljebb 3 éves futamidővel
  • európai uniós támogatás előfinanszírozása
  • hitelkiváltás az adósságszolgálat mérséklése céljából
  • cégvásárlás

Fontos változás, hogy a bankok hiteldöntésére ezentúl mindössze két hét áll majd rendelkezésre.

A változás kapcsán komoly verseny várható a piacon, mivel a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón elhangzottak szerint, ha a bankok nem tudnak ennyi idő alatt döntést hozni, vagy elutasítják a kérelmet, az MNB egy versenytársat kérhet fel a hitel elbírására, így ösztönözve, hogy "hitelkérelem ne maradjon gyors elbírálás nélkül". Ennek részleteit még nem publikálta az MNB.

Növekedési Kötvényprogram – Nagyvállalatok támogatása

Míg az NHP a kis- és középvállalkozások pénzügyeit igyekszik támogatni, az NKP a nagyvállalatoknak kíván segíteni újfajta, banki hitelezésen kívüli, finanszírozási csatornák kiépítésével potenciálisan 200 hazai nagyvállalat számára. A programhoz a jegybank az EKB kötvényprogramját vette alapul, elsődleges célja eredetileg a vállalati kötvénypiac likviditásának növelése volt.

A jelentkezésnek nincsenek iparági korlátozásai, a jegybank kikötése, hogy a vállalatok mérlegfőösszege haladja meg az egymilliárd forintot.

Hitelminősítést bármely ESMA által felügyelt hitelminősítő végezhet, a folyamat nem különbözik markánsan egy banki hitelt megelőző folyamattól.

A koronavírus hatásainak mérséklése céljából az NKP korábban meghatározott 450 milliárd forintos keretösszege, melyből több mint 200 milliárd forint még rendelkezésre áll, változatlan marad, de módosulnak ​a program egyes paraméterei:

  • a jegybank egy vállalatcsoporttal szembeni maximális kitettségét 20 milliárd forintról 50 milliárd forintra emeli
  • a jegybank a programban vásárolható értékpapírok futamidejét 10 évről 20 évre emeli.

Az MNB május 4-étől 2021, június végéig a preferenciális betétet sávos kamatozásúvá alakítja, az NHP Hajrá és NKP konstrukciók keretében megvalósuló, április 7-ét követő hitel és kötvényállomány-növekedésre a bankoknak 4 százalékos kamatot fizet, ezáltal elősegítve a hitelintézetek érdekeltségét az hitelezési aktivitásuk fenntartásában.

Számos intézkedéssel segíti a gazdaság szereplőit a jegybank Forrás: 123RF

Hitelezés további ösztönzése: STS Értékpapírosítás

Az STS (Simple, Transparent, Standardized) értékpapírosítási szabályozás célja az egyszerű, átlátható és egységesített termékekre egy külön kategória létrehozása, amelyen keresztül a pénzügyi válság kialakulásához vezető problémák megismétlődését elkerülve fejleszthető az értékpapírpiac.

Az STS értékpapírosításra a lehetséges kibocsátóknak a hagyományos értékpapírosításhoz képest kedvezőbb tőkekövetelmények jelenthetik az ösztönzést, ehhez ugyanakkor szigorúbb szabályozási feltételeknek kell megfelelniük.

A hitelezés bővítését támogatni szándékozó MNB számára az STS értékpapírosítás lehetőséget jelent a magyar bankrendszer forrásainak a részleges felszabadítására, így szabályozói részről a hazai gyakorlati bevezetés ösztönzése várható hosszabb távon.

A Monetáris Tanács további gazdaságsegítő intézkedései

A jegybank az NHP és NKP újragondolásával együtt összesen a bruttó hazai össztermék 6 százalékának megfelelő, 3000 milliárd forintnyi új forrást biztosít a gazdaság védelmére és újraindítására, a fentieken túl a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy

  • 250 milliárd forint értékben fizet osztalékot a központi költségvetés felé
  • 250 milliárd forint likviditást hagy a bankrendszerben, miután felmentést adott az 1 százalékos tartalékráta teljesítése alól
  • 1500 milliárd forint értékben indít államkötvény- és jelzáloglevélvásárlási programot

Mindezek mellett az alapkamat változatlanul 0,9 százalékos szinten maradt, hasonlóan a -0,05 százalékos szinten hagyott O/N betéti kamattal, miközben az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát az MNB 1,85 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kapcsán ugyanakkor lehetségessé válik az ettől való eltérés a kamatfolyosón belül, ezt minden héten az aktuális tender meghirdetésekor határozza meg a jegybank.

Összefoglalva a Magyar Nemzeti Bank legújabb intézkedéseit, a jegybanki kommunikáció és gyakorlati lépések is azt a képet mutatják, hogy az MNB a bankrendszeren kívüli gazdasági szereplők gazdasági stabilitását is fontosnak tartja, a jegybanki és felügyeleti eszköztár fejlesztésével kész támogatni a pénzügyi stabilitásukat.

Ennek eredményeként a bankok hitelezési aktivitása és eredménye javulhat, míg a reálgazdasági szereplők kedvező költségű, stabil finanszírozási forrásokhoz juthatnak. A vállalkozásoknak érdemes a hamarosan megjelenő kormányzati vállalkozási finanszírozási csomag elemeivel együtt ezen lehetőségeket is átgondolni, és kiválasztani az adott célra legmegfelelőbb finanszírozási lehetőséget, ez utóbbi szerencsére a sokrétű lehetőségeknek egy részletesebb elemzést igényel.

Forrás és további részletek: Kpmg.hu