A vírusjárvány miatt bevezetett utazási korlátozások szinte teljes egészében leállították a német repülőterek utasforgalmát a német Der Spiegel lap jelentése szerint.

A repülőtér üzemeltetők szakmai képviseleti szervezete, az ADV egy belső kimutatását idéző lapjelentés szerint a március 30-tól április 5-ig terjedő héten 97,6 ezer utas fordult meg a németországi repülőtereken, 98 százalékkal kevesebb mint az előző év azonos hetében, amikor 4,5 millió volt az utasforgalom. 

A koronavírus-járvány miatt teljesen elnéptelenedett berlini Schönefeld repülőtér indulási csarnoka 2020. április 9-én.Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az ADV a forgalmi kilátásokat is borúsan ítéli meg, mivel a német szövetségi kormánynak a külföldön ragadt német polgárokat hazaszállító programja is már a befejezés előtt áll. "A légitársaságok többsége szünetelteti járatait" - állapítja meg a dokumentum.

Schönefeld, 2020. április 9.Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A repülőtér üzemeltetők növekvő pénzügyi nehézségek mellett is fenntartják a repülőterek működését a légi teherforgalmi, valamint az utasforgalmi charter járatok lebonyolítása érdekében. "A repülőterek üzemeltetése azonban bevétel nélkül nem sokáig tartható fenn" - jegyzi meg a dokumentum. Az ADV ezért likviditási támogatásra és költségek átvállalására számít a német kormánytól.