Trump, Putyin és a szaúdi király is üdvözölte az OPEC+ megállapodását

2020.04.13. 15:00

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Szalmán szaúdi király vasárnap folytatott telefonbeszélgetésében üdvözölte, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok OPEC+ néven ismert informális közössége megállapodott a kitermelés csökkentéséről.

Mindhárman kifejezték elégedettségüket a megállapodással és ezáltal a globális kőolajpiacok stabilizálódásával kapcsolatban, valamint azt mondták, hogy az olajtermelő országoknak továbbra is kötelességük gondoskodni e piacok és általában a világpiac stabilitásáról.

Az amerikai elnök később a Twitteren azt írta, hogy

a megállapodás több százezer energiaipari munkahelyet ment meg az Egyesült Államokban,

valamint, hogy köszönetet mondott és gratulált Putyinnak és Szalmán királynak. Külön beszélt Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, az arab királyság effektív vezetőjével is.

Donald TrumpForrás: AFP//Mandel Ngan

A Kreml közleménye szerint először Donald Trump és Vlagyimir Putyin között volt egy telefonbeszélgetés, utána következett a hármas kapcsolás a szaúdi királlyal.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta a megállapodás után a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint, hogy az olajpiaci válság még legalább az év végéig el fog tartani.

Vlagyimir PutyinForrás: MTI/EPA /Pool/Szergej Ilnyickij

Az OPEC+ megállapodása a kitermelésnek a világkereslet tíz százalékát megközelítő, vagyis napi 9,7 millió hordóval való csökkentéséről szól májusra és júniusra vonatkozóan,

azt követően a csökkentés mértékét 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik.

Abdelaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a napi 9,7 millió hordóval való csökkentés a valóságban 12,5 millió hordóval való csökkentést jelent majd május 1-jétől, mert még áprilisban Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait többet fog termelni.