A koronavírus-járvány átalakította a postai levél- és csomagküldési szokásokat is. Az önkéntes karanténok, a gyerekek miatt otthon maradt szülők és a távmunka együttesen alaposan megváltoztatta a postai kézbesítéseket az egész világon, így a Magyar Posta is több rendelést szállít ki az utóbbi időben a szokottnál - írja a Növekedés.hu.

Bár rengeteg a dolguk a postával versenyző futároknak, a csomagok megnövekedett kézbesítése a postán is a nagyobb online vásárlási forgalomnak tudható be, ami a járvány idején észszerű fogyasztói reagálás. Ennek ellenére a posta azt közölte, hogy a kézbesítésben és a feldolgozásban is zavartalan a munka, a szükséges kapacitások rendelkezésre állnak.

Míg a csomagokban megnövekedett a forgalom, a levélfeldolgozásban viszont kevesebb küldeményt kell kézbesíteniük a postásoknak, mint azt ebben az időszakban megszokták. Mivel az emberek általában otthon vannak, megnőtt viszont a sikeres kézbesítések aránya.

A postások több csomagot, de kevesebb levelet kézbesítenek a megszokottnál a koronavírus-járvány idejénFotó: Csudai Sándor - Origo

A változásokban többek közt szerepet játszhat az is, hogy a postahivatalok sem a megszokott nyitva tartással üzemelnek a vészhelyzet idején, így megszűnt például a délutáni csúcsforgalom. A posta ügyfelei is az általános 15 óráig tartó sávban igyekeznek elintézni a küldeményfeladásokat, noha a postákra nem vonatkozik a 15 óráig szóló nyitva tartás és a 9-12 óra közötti nyugdíjasok vásárlására vonatkozó korlátozás sem. Ezzel együtt hétköznap egységesen 18 óráig tartanak nyitva a hosszabb nyitva tartással üzemelő posták, kivéve Budapesten a 62-es (VI. kerület Teréz krt. 51.), a 72-es (VIII. kerület Baross tér 11/c) és a 112-es számú (XI. kerület Fehérvári út 9-11.) postahivatalt.

De nemcsak a küldeményforgalomban, hanem a pénzügyekben is másként intézzük az ügyeinket. Például megnövekedett azok aránya, akik előre fizetnek a megvásárolt áruért az interneten. A posta iCsekk nevű mobilapplikációjával be lehet fizetni a csekkeket bankkártyával, otthonról is, ezt is jobban igénybe veszik az ügyfelek, és megnőtt a regisztráltak száma is.

Forrás: Növekedés.hu