Az indiai gazdaság lelassult, mikor a koronavírus-járvány miatt korlátozásokat vezettek be. A BlackRock portfólió-kezelője szerint a külföldiek egyenlőre nem fektetnek be az ország részvényeibe és kötvényeibe – összegzi a CNBC.

A BlackRock szakembere, Neeraj Seth szerint a járvány gyengítette az indiai eszközök iránti keresletet. A szakértő elmondta, hogy az ország már a járvány előtt is a lassulás jeleit mutatta, és az elzárás csak gyorított ezen, és egyben növelte a nyomást az ország bankrendszerére.

IllusztrációForrás: AFP/Narinder Nanu

India bankszektora már régóta különböző nehézségekkel küzd, ami szintén nem javított a gazdaság állapotán. Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságának növekedése 4,9 százalékra csökkent 2019 végére – ez az elmúlt hat év leggyengébb növekedési száma.

Narendra Modi miniszterelnök kedden az eredetileg 21 naposra tervezett korlátozásokat május 3-ig meghosszabbította.

IllusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Govind Jangir

A lassabb gazdasági növekedés miatt a vállalatok jövedelmezősége is sérül, és ez befolyásolja a részvények és a kötvények árát – összegezte az elemző.

Az indiai központi bank (RBI) várhatóan lazít a monetáris politikán és tovább csökkenti a kamatlábakat, amiből a fix kamatozású beruházások profitálhatnak.