Óriásit fékezett a globális arany ékszerpiac, ahogy a világ vezetői vásárlóinál beszakadt az import volumene. Indiában és Kínában ugyanis 50 százalék körüli volt az import visszaesése az idei év elején.

Leesett az arany ékszerek iránti globális kereslet 2020-ban, ahogy a világ legnagyobb aranyvásárlói radikálisan visszafogták az importot – derül ki a Capital Economics elemzéséből. A szakemberek ezzel együtt kiemelték, az arany továbbra is biztonságos menedékként funkcionál a mostani zavaros piaci időszakban, vagyis a fém rövidtávú drágulása egyelőre nincs veszélyben.

Az elemzés kiemelte, 2020 első két hónapjában, éves alapon, 50 százalékkal csökkent az aranyimport. A fizikai aranyeladások pedig olyan, a globális piac számára kritikusan fontos országokban szakadtak be igazán, mint Kína és India.

Emellett a Capital Economics nyersanyagpiaci közgazdásza nem is számít arra, hogy a következő időszakban jelentős fölpattanás jöhetne az arany ékszerek iránti keresletben. Alexander Kozul-Wright kiemelte, az arany ára tartósan magas maradhat a kínai jüan erejéhez viszonyítva, a fogyasztói aktivitás pedig még egy ideig nyomott lehet, ahogy az ország épp csak elkezdett talpra állni a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatás után.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Ez azt jelenti, hogy a kínai aranyimport az idei év második felében kezdhet majd el fölfelé ívelni, de csak akkor, ha a gazdasági növekedés lendületet vesz, és a háztartások újra elkezdenek fogyasztani.

India esetében az látszik, hogy az ország aranyimportja márciusban 73 százalékot zuhant a megelőző hónapban mért szinthez képest. Úgy tűnik tehát, hogy az indiai infláció elkaszálta a vásárlói kedvet az egyébként is árérzékeny indiai piacon. Ehhez jön még, hogy a kormány március 24-én háromhetes karantént jelentett be az országban a járványveszély miatt. Következésképpen az áprilisi import akár még a márciusinál is gyengébb lehet – tette hozzá Kozul-Wright.

Amellett viszont, hogy az arany ékszerek piaca igen gyengén teljesíthet 2020-ban, a befektetői aranyvásárlások mégis fölfelé hajthatják a nemesfém árát. A szakember szerint érdemi árcsökkenés csak akkor jöhet, ha globálisan sikerül visszaszorítani a koronavírus-járványt. A Capital Economics számításai szerint az arany ára az idei év végén unciánként 1600 dollár lehet. Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a nemesfém az 1761 dolláron állt.

Az arany ára egyébként a múlt héten hét és fél éves csúcsra emelkedett, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb 2300 milliárd dolláros élénkítő csomagot jelentett be, hogy ezzel támogassa a kis- és közepes vállalkozásokat.