Fertőzött nélkül is gazdasági csomagról döntött egy parányi ország

koronavírus, hőmérséklet mérés, ellenőrzés
A Lesotho health official measures temperatures of motorists as a preventive measure against the spread of the COVID-19 coronavirus at the Maseru bridge in in Maseru, Lesotho, on March 10, 2020. (Photo by Molise Molise / AFP)
Vágólapra másolva!
A parányi, a Dél-Afrikai Köztársaságba ékelődő Lesotho azon kevés országok egyike, ahonnan áprils 13-ig bezárólag nem jelentettek koronavírus-fertőzést. Az Africanews ennek ellenére arról számol be, hogy az országban olyan intézkedéseket hoztak, mint azokban az államokban, ahol már megjelent és terjed a fertőzés.
Vágólapra másolva!

A Lesothoi Királyság mellett a másik afrikai ország a Madagaszkártól észak-nyugatra elhelyezkedő, parányi Comore-szigetek, ahonnan mostanáig még nem jelentettek Covid-19-fertőzést. Ennek ellenére az állam kormányzata megkezdte a felkészülést a vírus várható megjelenésére. A határokat lezárták, és olyan gazdasági intézkedéseket léptettek életbe, mint amelyeket más, járványtól sújtott országban már látni.

Ezek közé tartozik, hogy a kormány forrásokat csoportosított át a katasztrófavédelmi kiadások alapjába, valamint egy segélyezési alap számára. Kitolták egyes vállalkozások adófizetési határidejét, valamint 3 hónapos pénzbeli támogatásáról döntöttek egyes társadalmi csoportok tagjai számára.

45 ezer gyárban dolgozó munkavállaló pedig három hónapon át, meghatározott havi összegű támogatást kap, jövedelmének pótlására.

Lesothoi egészségügyi dolgozó mér testhőmérsékletet a fővárosban, Maseruban Forrás: AFP/Molise Molise

Az intézkedések az állami és a magánszféra mellett, kiterjednek a sotho etnikumba tartozó diákokra is, azokra, akik a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) országaiban, vagy azon kívül tanulnak.

Lesotho csak a Dél-Afrikai Köztársasággal határos, mely jelenleg Afrika egyik legfertőzöttebb államának számít.

A kicsiny ország - más afrikai államokhoz hasonlóan - már hivatalosan felvette a kapcsolatot a Világbankkal és az Európai Unióval, hogy segítséget kaphasson a vírus elleni küzdelemhez.

Az április 14-i, reggeli adatok szerint Afrika 52 országában jelen van a vírus, csupán az említett 2 államban nem. 15.346 igazolt eset van a kontinensen, és 835-en haltak meg a fertőzés következményeként. Lesothoban március 29-től rendelték el a határok általános lezárását illetve a leállásokat a termelőmunkában, a korlátozások egyelőre április 21-ig tartanak. Ugyanakkor az áruforgalom továbbra is megengedett, hiszen a kicsiny ország belső gazdasága alapvetően ráutalt a dél-afrikaira.