Magosz: Csődöt mondott az európai uniós döntéshozatal

mezőgazdaság, Zala
Petrivente, 2020. március 10. Traktor tárcsáz Petrivente közelében 2020. március 10-én. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Csődöt mondott az európai uniós döntéshozatal a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, a tagországok bilaterális megállapodásokkal próbálnak úrrá lenni a nehézségeken – mondta Jakab István, a Magosz elnöke a Világgazdaságnak.  
Vágólapra másolva!

– mondta a gazdasági napilapnak Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Szerinte az unió nem tudott kidolgozni az összes tagállamra érvényes protokollt a szállításokra és a munkaerő áramlására sem.

Amikor mindenki azzal szembesült, hogy a koronavírus-járvány miatt egyes ágazatok borzalmas helyzetbe kerültek, és egységes fellépésre lett volna szükség, ennek nyoma sem volt.
Ugyan az EU-nak létezik egy krízisalapja, de Jakab István szerint ez a jelenlegi probléma nagyságát figyelembe véve még szépségtapasznak sem elegendő.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

– sorolta a Magosz elnöke, és jelezte, hogy az erdészeteknél is nagy a gond, mert már nemcsak tűzifára nincs igény, hanem a fűrészüzemek is leálltak a munkaerőhiány miatt. Ugyanez a szőlőágazatban is gondot okoz. Rámutatott, hogy a tagállamok az Európai Bizottságtól teljesen függetlenül, bilaterális megállapodások alapján próbálják orvosolni a helyzetet.

A munkaerő-probléma nemcsak mennyiségi, hanem minőségi kérdés is, amint azt például a spárgatermesztők helyzete is mutatja. A spárgatermesztés és -betakarítás is speciális tudást igényel, a hozzá nem értő emberek átvezénylése erre a területre nem lesz megoldás. Magyarország időben megkötötte a munkaerő biztosításához szükséges megállapodásokat, de erre uniós protokollt nem dolgozott ki a bizottság.

– hívta fel a figyelmet a szakember.