Jelentős részben a pánikszerű építőanyag-felvásárlásnak köszönhetően az egy évvel korábbinál 36,8 százalékkal nagyobb, 5,5 milliárd forint belföldi forgalmat bonyolított le a Mapei Kft. az első negyedévben - közölte a társaság.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a közleményben rámutatott, sokan féltek, hogy a koronavírus miatt tartós áruhiány lesz az építőiparban, ami felvásárlási lázat indított el a kivitelezők körében. A pánik gyorsan megszűnt, a kivitelezők látják, hogy szükségtelen építőanyagot "bespájzolni", nem kell hiánytól tartani - tette hozzá.

Az elmúlt hetekben felfutott vásárlások után normalizálódott a helyzet a Mapei sóskúti gyárában, a készletek újra biztonságos szintre emelkedtek a vállalatnál. Megoldódtak a nemzetközi szállítási nehézségek is. Az olaszországi Mapei-üzemek folyamatosan termelnek, az alapanyag-ellátás biztosított, kisebb csúszások azonban előfordulhatnak - olvasható a közleményben.

IllusztrációForrás: DDC

A Mapei Kft. az év hátralévő részében az építőipar kismértékű lassulására számít, úgy látják, a generálkivitelezők termelnek, a projektek kivitelezése a nehézségek ellenére folyamatos, a lakossági beruházások sem lassulnak számottevően, mert a kényszer-homeoffice és kényszerszabadság miatt számos kisebb munkát előrehoztak az emberek, ami csökkentheti az elhalasztott felújítások kedvezőtlen hatását.
Az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazással foglalkozó Mapei Kft. 198 főt foglalkoztat, 2019-ben 19,4 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele. A társaság 7500 négyzetméter összterületű gyárat és raktárat üzemeltet Sóskúton, ahol évente több mint 76 ezer tonna terméket állít elő. A vállalat 2017-ben 2,8 milliárd forintos beruházással a duplájára bővítette raktár- és gyártókapacitását.

Az 1937-ben Milánóban alapított Mapei mára a világ legnagyobb gyártója az építőipari ragasztók, fugázók és szigetelőanyagok terén, a csoport 89 leányvállalattal és 83 gyártóegységgel rendelkezik világszerte.