Összeáll két gyógyszergyártó óriás, hogy közösen fejlesszen ki védőoltást

koronavírus, vírus, járvány, Svédország, maszk, várakozó
STOCKHOLM, SWEDEN, MARCH 26: A Swedish citizen wears a mask as she travels in the commuter rail in Central Stockholm amid the coronavirus outbreak in Stockholm, Sweden on March 26, 2020. The streets of Sweden’s capital are quiet but not deserted as cases increased in the last hours. Narciso Contreras / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az európai gyógyszeripari óriások egyesítik erőforrásaikat a Covid-19 oltás kifejlesztésére. A brit GlaxoSmithKline és a francia Sanofi fog össze – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A GlaxoSmithKline vezérigazgatója, Emma Walmsley jelentette be a partnerségi kapcsolatot a Sanofival, a gyógyszeripari versenytárssal. A két vállalat célja, hogy

közösen fejlesszék ki a koronavírus elleni oltóanyagot,

amit a következő 20 hónapban le is gyártanának majd.

Illusztráció Forrás: AFP/Ben Stansall

– nyilatkozta Walmsley a Mad Money című műsorban.

Számos gyógyszeripari vállalat a világ minden táján dolgozik azon, hogy kifejlesszék a koronavírus elleni vakcinát.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Egy oltás kifejlesztés általában tíz évig tart,

de sok vállalat tűzte ki célul, hogy 12-18 hónapon belül elkészíti a vakcinát. Jelenleg több mint egy tucat oltóanyag-jelöltet tesztelnek, ebből három már a klinikai és emberi tesztelési szakaszban van.

– mondta Paul Hudson, a Sanofi vezérigazgatója.

Illusztráció Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Narciso Contreras

A megállapodás értelmében – aminek a részleteit várhatóan a héten teszik teljeskörűen közzé – a Sanofi szállítja Covid-19 antigénjét, míg a GSK adja a világjárványoknál használt technológiát. A klinikai vizsgálatokat várhatóan már idén megkezdik.