A Google is behúzza a féket

népszerű márkák galéria, google
(FILES) In this file photo taken on November 4, 2016 a man rides a bike pass a Google sign and logo at the Googleplex in Menlo Park, California. - Google-parent Alphabet on October 31, 2018 confirmed that an executive accused of sexual harassment left the company without an exit package as tension over its handling of such matters heightened. Word that Rich DeVaul, a director at X lab devoted to "moonshots" such as internet service from balloons, was out came with reports that women employees were trying to organize a walk-out on Thursday to protest lenient handling of sexual misconduct in the workplace. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Vágólapra másolva!
A Google anyacége bejelentette, a koronavírus-járvány miatt visszafogják egyes beruházásaikat idén, ráadásul az eredeti tervekhez képest kevesebb embert is vesznek föl a céghez.
Vágólapra másolva!

A Google anyacégét, az Alphabetet is elérték a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. A vállalat vezetése ugyanis egy, az alkalmazottaknak írt levélben jelezte,

visszafogják az idei évre tervezett beruházásaikat, illetve az eredeti elképzelésekhez képest kevesebb új alkalmazottat vesznek fel


– írja a CNBC.

A társaság vezérigazgatója, Sundar Pichai közölte, a menedzsment úgy látja, itt az ideje, hogy jelentősen visszafogják az új dolgozók felvételét. Ezzel együtt viszont tartani kívánják a lendületet néhány olyan, stratégiailag kiemelten fontos területen, ahol a felhasználók erősen támaszkodnak a Google szolgáltatásaira, illetve amelyek kiemelkedően fontosak a vállalat sikerében.

Emellett a beruházások nem állnak le teljesen, noha felülvizsgálják és átszervezik azok fókuszát és ütemezéseit. Ez elsősorban olyan területeket érinthet a vállalatnál, mint az adatközpontok vagy az üzletileg nem esszenciális marketing és utazás.

A Google-t sem kímélik a járvány gazdasági hatásai Forrás: Getty Images/2005 Getty Images/David Paul Morris

Pichai kiemelte, a vállalat 2019-ben 20 000 új embert alkalmazott, és a korábbi tervek szerint idén is hasonló számban vettek volna föl új dolgozókat. Idén eddig 4000 új alkalmazottat állítottak munkába, illetve még több ezren várnak arra, hogy elkezdjenek dolgozni.

Szerdán egyébként a CNBC számolt be arról, hogy némi megütközést keltetett a Google dolgozói között, hogy a vállalat elkezdte visszavonni a külsős és részmunkaidős dolgozók hozzáférését egyes képzési programokhoz. Ezek a dolgozók teszik ki egyébként a Google nagyjából 300 000 fős állományának közel felét. A lépés azt követően jött, hogy a vállalat jelezte, arra törekszik, hogy a dolgozói most kiemelten fókuszáljanak a járvány idején megnövekedett felhasználói igényekre.

Pichai hozzátette, csakúgy, mint a 2008-as pénzügyi válság idején, a teljes világgazdaság sérült meg. A Google és az Alphabet pedig nem is tudja magát teljesen kivonni a nehézségek alól.

Kiemelte, a vállalat egy olyan ökoszisztémában működik, amelyben szorosan össze vannak kötve a partnereikkel. Közülük pedig sokan igen súlyosan érzik a járvány negatív hatásait.