Le kell bontani az áruforgalom és a befektetéstámogatás korlátait

MAAS, Heiko; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
A járványhelyzet szükségessé teszi a nemzetközi áruforgalom zavartalanságát, és a befektetési támogatások uniós vizsgálat nélkül adható összeghatárának eltörlését - jelentette ki közösségi oldalán csütörtökön Szijjártó Péter, miután online megbeszélést folytatott az EU-tagállamok külgazdaságért és külkereskedelemért felelős tárcavezetőivel.
Vágólapra másolva!

Az egyeztetésen a külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a fuvarozók számára Magyarország az összes szomszédja felé biztosítja a korlátozás nélküli határátlépés lehetőségét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette, hogy a kormány a jövő hét elején javaslatot nyújt be az Európai Bizottsághoz a befektetésösztönzési szabályok lazítására.

A mostani előírás szerint uniós vizsgálat nélkül legfeljebb 800 ezer euró (280 millió forint) befektetési támogatás adható. A korlátozás eltörlése hozzájárulna az európai gazdaság újraindításához - hangsúlyozta a miniszter. Értékelése szerint a járványhelyzet eddigi tapasztalatai azt igazolják, hogy igazán csak a tagországok megoldásai hatékonyak. A nemzetközi együttműködés mellett ezért meg kell őrizni a nemzetállamok cselekvési szabadságát - tette hozzá Szijjártó Péter.