A járványhelyzet szükségessé teszi a nemzetközi áruforgalom zavartalanságát, és a befektetési támogatások uniós vizsgálat nélkül adható összeghatárának eltörlését - jelentette ki közösségi oldalán csütörtökön Szijjártó Péter, miután online megbeszélést folytatott az EU-tagállamok külgazdaságért és külkereskedelemért felelős tárcavezetőivel.

Az egyeztetésen a külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a fuvarozók számára Magyarország az összes szomszédja felé biztosítja a korlátozás nélküli határátlépés lehetőségét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette, hogy a kormány a jövő hét elején javaslatot nyújt be az Európai Bizottsághoz a befektetésösztönzési szabályok lazítására.  A mostani előírás szerint uniós vizsgálat nélkül legfeljebb 800 ezer euró (280 millió forint) befektetési támogatás adható. A korlátozás eltörlése hozzájárulna az európai gazdaság újraindításához - hangsúlyozta a miniszter. Értékelése szerint a járványhelyzet eddigi tapasztalatai azt igazolják, hogy igazán csak a tagországok megoldásai hatékonyak. A nemzetközi együttműködés mellett ezért meg kell őrizni a nemzetállamok cselekvési szabadságát - tette hozzá Szijjártó Péter.