Februárban nőtt az építőipar termelése

construction
Japánban is munkaerő hiánnyal küzd az építőipar
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint februárban 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva a januári 2,5 százalékos csökkenés után. Az épületek építése 1,6 százalékkal, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a januárihoz mérten 6,1 százalékkal emelkedett. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett.

Februárban ipari épületeken, útépítéseken és vasútfelújításokon végeztek nagy értékű munkákat.

A februárban megkötött új szerződések volumene 2,7 százalékkal nőtt, az épületek építésére kötött szerződéseké 7,8 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 16,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállománya ezzel együtt 15,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a magasépítési munkákra vonatkozó szerződések volumene 9,8 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal csökkent - jelentette a KSH.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kiemeli, hogy 2015-höz képest 59.3 százalékos a növekedés és ezzel Európa első helyén áll a magyar építőipar bővülési üteme ebben az időszakban.

Épületek esetében új szerződést 105 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 828 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 10 százalékos éves volumennövekedést jelent.

Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában 103 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány pedig 1337 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 26 százalékos megrendelés csökkenést jelent. Ipari épületek, útépítések és vasútfelújítások húzták továbbra is a kibocsátást a hónapban, azonban a bevezetett korlátozások először majd a márciusi számokban fognak látszani.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerint az építőipar mostani teljesítménye azért is figyelemreméltó, mert a szektor mindezt egy magas bázis mellett érte el.

Hozzátette, hogy bár a februári adatok kedvezőek, a már elkezdett vállalati és állami beruházások, a kormány lakáspiacot támogató intézkedései is segítik az építőipart, a koronavírus-járvány a következő hónapokban ezzel együtt is az ágazat teljesítményének lassulását okozhatja.