Bangkok kínai negyedében szabadulnak meg arany ékszereiktől a helyiek

Thai Woman In Traditional Costume Of Thailand Acting Action Affectionate Ancient Antique Asian Culture Beautiful Buddhism Clothing Costume Crown Decor Decoration Elegance Fashion Fashion Model Flower Gold Grace Hinduism Human Face Human Hand Identity Mult
Thai Woman In Traditional Costume Of Thailand
Vágólapra másolva!
Megrohanták Bangkok kínaiak lakta városrészét a thaiföldiek, mivel az arany árának emelkedésével jó áron adhatnak túl aranyékszereiken. Az országban sok vállalkozás és magánszemély is nehéz anyagi helyzetbe került a Covid-19 járvány miatt, és így próbálnak gyorsan készpénzhez jutni a zsugorodó gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Kijárási korlátozások ide vagy oda, a héten százasával érkeztek a helyiek Yaowaratba, Bangkok, a thai főváros kínai negyedébe, hogy aranyékszereiket eladják az ottani kereskedőknek. Az Asia Times tudósítása szerint a nemesfém ára mintegy 20 százalékot emelkedett a közelmúltban. Ez összhangban van azzal, hogy az arany világpiaci ára törénelmi magaságokba, az uniciánkénti 1700 dollár fölé emelkedett a napokban.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/tatchai/Tatchai

A thaiföldiek közül sokan vásároltak aranyat tömbök vagy ékszerek formájában a nyugodtabb, prosperálóbb időkben. Most azonban, mivel sokuknak nincs más megtakarításuk, az aranyuk eladásával tesznek szert készpénzre. A forgalom pedig óriási.

Egy helyi kereskedelmi szövetség képviselője szerint

az arany forgalma a piacokon, bevásárlóutcákban akár a több tízmillió dollárt is elérhette azon a napon, amikor az eladók megrohanták a felvásárlókat.

Volt olyan üzlet, amely egymaga 6,1 millió dollár értékben vásárolt aranyrudakat és dísztárgyakat.

A helyiek közül egyesek maguk is elmondták, soha nem voltak még annak tanúi, hogy a thaiföldiek ilyen ütemben szabaduljanak meg a nemesfémtől, hogy abból készpénzre tegyenek szert.

Thaiföldön rengeteg ember megélhetése a turizmustól függ, amely a világjárvány miatt most gyakorlatilag lenullázódott.

Milliók vesztették el megélhetésüket, közülük sokaknak semmiféle megtakarításuk nincs, így egyelőre aranyuk pénzre váltásával tarthatják magukat a víz felett.

Az előrejelzések szerint Thaiföld gazdasága 5 százalékkal zsugordik idén a járvány következtében.