A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar 25 millió ember ellátására is képes, ezért a lakosság számára az élelmiszer-ellátás a koronavírus-járvány alatt is zavartalanul biztosított. A mezőgazdasági vállalkozások egy része azonban nem rendelkezik elegendő munkaerővel az idénymunkákhoz, ezért az Agrárminisztérium álláskereső portált indított, hogy a munkalehetőség és a munkát keresők könnyebben megtalálják egymást.

Az élelmiszeripari vállalkozások és a gazdaságok az új típusú koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt munkaerőhiánnyal küzdenek, amely a közeljövőben felerősödhet, írja az agrártárca új portálján. Az Agrárminisztérium ezért a helyzet enyhítéseként és egyik megoldásaként online platformot hozott létre, hogy az élelmiszeralapanyag-előállítókat és -termelőket, összekösse a potenciális munkavállalóikkal.

Napszámos dolgozik Pócspetriben egy ültetvényen (illusztráció)Forrás: MTI/Balázs Attila

A Munkaszüret néven elérhető portállal az a cél, hogy a jelenlegi helyzetben az élelmiszerlánc érintett vállalkozásait támogassa a szükséges munkavállalók gyors megtalálásával.

A mezőgazdasági ágazat számára kulcsfontosságú, hogy az előkészítő, gondozási és betakarítási munkálatokhoz a megfelelő számú munkavállaló rendelkezésre álljon.

Az oldal lehetőséget teremt a munkaadóknak az aktuális idénymunkákra megfelelő számú munkaerő toborzására, a munkavállalóknak pedig a számukra alkalmas ágazatokban elérhető munkák megtalálására.

A munkát kínáló cégeknek előzetesen regisztrálniuk kell az oldalon ahhoz, hogy felkínálhassák munkalehetőségeiket, melynek során pontosan meghatározható az is, milyen jellegű munkára keresnek munkatársakat.

Munkakeresőknek a honlap használatához nem kell regisztrálniuk.

A munkalehetőségek és a cégek közötti keresés számukra regisztráció nélkül is elérhetők.

A portál eredményes használatát részletes útmutató segíti mind a hirdető cégek, mind az idénymunkát keresők számára.