Folyamatos az egyeztetés a kormány és a Magyar Bankszövetség között - egyebek mellett a garanciaprogramokról és a hitelezés ösztönzési lehetőségeiről folytatott megbeszélést Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Bankszövetség elnökségével - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium (PM).

A tárca közleménye szerint a pénzügyminiszter elmondta: 

a bankszövetség üdvözöli a bejelentett gazdaságvédő, gazdaságélénkítő intézkedéseket, és az egyszeri pénzintézeti hozzájárulással kész részt vállalni a járvány elleni védekezés terheiből.  

Varga Mihály elmondta, hogy egyebek mellett a garanciaprogramokkal, a hitelezési ösztönzési lépésekkel, a bankfiókok rendelkezésre állásával, valamint az ügyintézési folyamatok megkönnyítésével, a digitalizációs lehetőségekkel kapcsolatos kérdéseket tárgyalták meg.

Varga Mihály pénzügyminiszter: folyamatos a kormányzati egyeztetés a magyarországi pénzintézetekkelForrás: MTI/Mónus Márton

A pénzügyminiszter megerősítette: 2019 az egyik legsikeresebb éve volt a Magyarországon működő pénzintézeteknek, a magyar bankrendszer szilárd, működése stabil, ez pedig megfelelő alap ahhoz, hogy a mostani veszélyhelyzetben a bankszektor is részt vállaljon a rendkívüli terhekből.

Emellett a válságot követően a gazdaság élénkítésében is jelentős szerepük lesz a pénzintézeteknek.