Véget ért a fűtési szezon: Magyarország ellátásbiztonsága zavartalan

földgázellátás, Nyomásmérő a Földgázszállító Zrt. csanádpalotai mérőállomásán a román-magyar gázvezetéken. A tervek szerint Románia 2013 decemberében kezd gázt exportálni Magyarország felé az Arad-Szeged vezetéken keresztül.
Vágólapra másolva!
A telet megelőző gondos felkészülésnek köszönhetően az elmúlt hónapokban is folyamatos volt a magyar családok és vállalkozások gázellátása. Bár a hivatalos fűtési szezon április 15-én véget ért, a hazai földgáztárolókban közel 3 milliárd köbméter tartalék maradt - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

A 60 százalékos töltöttség a következő fűtési időszak ellátását is megalapozza. A kereskedők tárolói kapacitáslekötés iránti érdeklődése továbbra is magas. Eddig az összes meghirdetett éves kapacitásra túljegyzés volt, és a maximális mennyiséget sikerült értékesíteni. A várható kereskedői és az egyetemes szolgáltatói feltöltésekkel számolva ismét csúcsközeli tárolói töltöttséggel indulhat majd a 2020/21-es téli időszak.

– nyilatkozta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Nyomásmérő a Földgázszállító Zrt. csanádpalotai mérőállomásán (illusztráció) Forrás: Origo

A horvát LNG terminálhoz és a Török Áramlat meghosszabbításához kötődő beruházásoknak köszönhetően várhatóan 2021-től Horvátország és Szerbia irányából is érkezhet majd földgáz. Lehetséges új forrást jelentenek a fekete-tengeri gázmezők, ahonnan a román fejlesztések sikerességétől, előrehaladásától függően már akár 2024-ben megkezdődhet a szállítás.

– fogalmazott Kaderják Péter.