Az amerikai olaj referenciaértéke, a West Texas Intermediate (WTI) hordó ára 14 százalékkal 15,65 dollárra (5 ezer forint) esett az ázsiai tőzsdén hétfőn – írja a BBC.

1999-ben volt utoljára ilyen alacsony áron elérhető egy hordó olaj, amit a kereslet csökkenése és a raktárak telítettsége okozott. Ráadásul az olajkitermelés csökkentése több vitát is szült az olajtermelő országok körében.

IllusztrációForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sergey Anisimov

A hónap elején az Opec tagjai megállapodást kötöttek, hogy a globális kibocsátást tíz százalékkal csökkentik – ez volt a legnagyobb csökkentés, amiről valaha a tagállamok megállapodtak. Több elemző is úgy véli, hogy a jelenlegi csökkentés nem lesz elegendő ahhoz, hogy egyensúlyban tartsa az olajipart.

Eközben további aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államokban található tároló helyek lassan megtelnek. Az ANZ Bank szerint március eleje óta az ország fő olajszállítási pontjában, az oklahomai Cushing városában lévő készletek 50 százalékkal növekedtek. Ugyanakkor az Axicorp globális piaci stratégája, Stephen Innes elmondta, hogy várhatóan ez helyre fog állni.

Az Európában használt Brent olaj hordónkénti ára 0,8 százalékkal 27,87 dollárra (9 ezer forint) csökkent.