Teljesen átalakulnak a tengeri hajóutak

óceánjáró koronavírus
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány negatív hatással volt a turizmusra, és az ágazaton belül talán a tengeri- és óceánjáró hajóutakat kínáló társaságokat érintette leginkább. A hajózási társaságoknak új egészségügyi és étkezési eljárásokat kell bevezetniük, valamint modern technológiai újításokba kell befektetniük – összegzi a CNBC.
Vágólapra másolva!

Sok változás történik, mielőtt a hajók újra szállítanának majd utasokat – fejtette ki Stewart Chiron, iparági elemző, aki közel 300 hajóúton vett részt.

Több változtatást már be is vezettek, például szigorúbb egészségügyi protokollt alkalmaznak, mivel számos hajót a járvány miatt le kellett zárni.

Illusztráció Forrás: Artem Pachkovskyi/Shutterstock

A UBS előrejelzése szerint a hajóutak 2021-ben folytatódnak majd, és láthatóan már növekszik a kereslet is. A CruiseCompete foglalási oldal szerint

a jövő évi foglalások 40 százalékkal növekedtek,

mivel a lemondott utazásokat átütemezték és az új ügyfelek előre terveznek és foglalnak.

A hajózási vállalatoknak át kell gondolniuk a luxus tengerjárók nyilvános helyiségeinek elrendezését, a part menti kirándulások menetét, a fertőtlenítést, és azt, hogy milyen módon ellenőrzik az utasok egészségi állapotát.

Illusztráció Forrás: Elena Simonazzi (SS Global Mkt Team)

A Cruise Lines Nemzetközi Szövetség együttműködést kezdeményezett a piacvezető Carnival és a Royal Caribbean hajózási társaságokkal, valamint az amerikai kormányzattal, hogy közösen dolgozzanak ki iránymutatások a szektor számára –

ezek közé tartoznak például a szigorúbb beszállási és karantén eljárások.

Ugyanakkor több elemző is úgy véli, hogy sokkal szigorúbb orvosi eljárásokat kell rendszeresíteni a hajóutak alatt, például rendszeresen ellenőrizni kell az utasok hőmérsékletét, kiterjeszteni a fedélzeti orvosi központokat, továbbá fejleszteni kell a légszűrő berendezéseket, és

az idősebb turisták számára kötelezővé tenni az olyan orvosi igazolás beszerzését, amely igazolja, hogy az illető alkalmas az utazásra, vagyis egészségi állapota megfelelő.

Továbbá a hajóutak egyik alapvető szolgáltatása, a svédasztalos étkezés is megszűnhet, amit asztali kiszolgálással és a személyzet által irányított kiszolgáló állomásokkal lehet majd felváltani. Az étkezőben pedig akár a helyfoglalásos ültetési rendszert is bevezethetik, betartva ezzel a szigorúbb létszámkorlátozást.

Illusztráció Forrás: Getty Images/James D. Morgan

A koronavírus-járvány miatt a hajózási vállalatoknak a modern technológiákba is be kell fektetniük, például a szállodaiparban már alkalmazott fertőtlenítő robotok beszerzésével és üzembe helyezésével.

Ugyanakkor ezek az átfogó átalakítások komoly beruházást igényelnek a hajótársaságoktól, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a kevesebb út miatt, a cégek anyagi nehézségekkel küzdenek.