Sikeres volt az átállás a pénzügyi közvetítők online hatósági képzésére

betegség fertőzés oktatás távoktatás iskola számítógép laptop koronavírus coronavirus korona vírus otthon tanulás online otthoni elearning e-learning digitális tanrend
Vágólapra másolva!
Miután a járványhelyzet miatt megszűnt a leendő pénzügyi közvetítők személyes, csoportos hatósági képzése, számos oktatási intézmény – együttműködve az MNB-vel - április elejétől gyors ütemben átállt az online tanfolyamokra.
Vágólapra másolva!

A koronavírus okozta járvány miatt március 17-től a leendő pénzügyi, biztosítási vagy tőkepiaci közvetítők hatósági képzését és vizsgáztatását sem tarthatják meg az érintett jelentkezők személyes részvételével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - mint a vizsgáztatásokért felelős hatóság – nyilvántartásában szereplő képző intézmények.

Április elejére ugyanakkor a hazai 12 érintett oktatási szervezet közül immár 9 módosította képzési programjait, ezzel lehetővé téve, hogy a majdani pénzügyi közvetítők távolról, online is elvégezhessék a tanfolyamokat. A jegybank a módosításokat jóváhagyta.

Ennek nyomán mostanra – az MNB-vel szorosan együttműködő, tapasztalataikat, javaslataikat jelző, s a megváltozott helyzethez gyorsan, rugalmasan alkalmazkodni tudó – képző szervek már 16 internetes tanfolyamot tudtak hatékonyan lebonyolítani.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A technikai, biztonsági feltételek (és jogszabályi előírások) miatt a hatósági vizsgákat nem lehet online módon megtartani. Az MNB azonban elkötelezett azért, hogy a járványhelyzet megszűntével a piaci igényeknek megfelelő számú vizsgalehetőséget biztosítson, s így a megnövekedett számú jelentkezők a lehető leghamarabb levizsgázhatnak majd.

Tavaly összesen 20.298 fő jelentkezett itthon a hatósági vizsgákra (a legnépszerűbbek a biztosításközvetítői megmérettetések voltak), s közülük 10.458 résztvevő tudott sikeres hatósági vizsgát letenni. Ezen belül biztosításközvetítői hatósági vizsgázók átlagosan 54 százalékos sikerességi mutatóval vizsgáztak, a pénzügyi szolgáltatás közvetítői hatósági vizsgára jelentkezők 64 százaléka, a tőkepiaci üzletkötői hatósági vizsgázók 76 százaléka kapott tanúsítványt sikeres vizsgájáról 2019-ben.

Mint emlékezetes, a kormányzat 2017 nyarától szigorította – a pénzügyi fogyasztók biztonságának erősítése érdekében is – a hatósági vizsgáztatás módjára, a közvetítői képzésre, a vizsgára való alkalmasságra, s a képző szervekre vonatkozó feltételeket is.