Emelkedett a hazai építőipari cégek száma márciusban

Épül az Etele Plaza Újbudán - Galéria
Budapest, 2019. január 8. Munkások az épülő Etele Plaza építkezésén az ország legnagyobb multimodális, azaz több közlekedési módot összekötő csomópontjában, az Etele tér közvetlen közelében 2019. január 8-án. A Futureal-csoport fejlesztésében megvalósuló, bruttó 137 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban 180 üzlet kap helyet, a divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások, valamint csaknem 1300 parkolóhely várja majd a látogatókat. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Márciusban 529 cégalapítást tettek közzé az építőiparban, ami 9 százalékkal haladta meg a 2019-es havi átlagot és 80 százalékkal több a megszűnt vállalkozások számánál - közölte az Opten céginformációs szolgálat. Ennek jelentős részben az lehet az oka, hogy a korábban indult cégalapítási folyamatokat már nem akarták az utolsó pillanatban megállítani a vállalkozók, ha már a költségek nagy részét befizették és az adminisztrációs folyamatokon is túl vannak.
Vágólapra másolva!

Az Opten szerint várható volt, hogy a koronavírus hatása nem jelenik meg rögtön az ágazatban, de a márciusi értékek minden korábbi várakozásra rácáfolnak. Az ágazatban márciusban 297 céget töröltek a nyilvántartásból, ami a korábbi havi értékeknél jóval alacsonyabb.

Az adminisztráció lassulása csak eltolódást okoz a céginformációs közzétételekben, így

középtávon a cégmegszűnések számának növekedése várható, különösen akkor, ha elhúzódik a járvány és a megszüntetésre irányuló eljárások elszaporodnak.

Az építőiparban csak átmeneti a cégalapítások számának mostani növekedése az Opten szerint Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A cégalapítások tekintetében pedig az Opten erős csökkenést valószínűsít már áprilistól.

Idén márciusban 833 végrehajtás, 92 felszámolás, 59 végelszámolás és 146 kényszertörlés közzététele történt meg az ágazatban. A 833 végrehajtás rendkívül magas érték ahhoz képest, hogy az ágazatban 54 ezer cég működik. Ez normál gazdasági állapotban nem lenne különösebb probléma, de válsághelyzetben a likviditási gondok sokkal gyorsabban fordulhatnak át tényleges fizetésképtelenségbe, például felszámolási eljárásokba.

Az Opten szerint az építőipar egy része vélhetően lendületben marad, a korábban megkezdett beruházásokat a vállalkozások szeretnék befejezni. Ezek a folyamatok rövid távon akár gyorsulhatnak is, hiszen sokan igyekeznek az alapanyagokat beszerezni, a munkákat befejezni. Hosszabb távon azonban már komolyabb bizonytalanság látszik.