Több mint húszéves mélypontról, 16 dollár alatti szintről emelkedett fel az északi-tengeri Brent azokra a kilátásokra, hogy a nagy olajexportőr országok az eddig vállaltnál is nagyobb mértékben foghatják vissza kitermelésüket.

Az olajárak az utóbbi napokban soha nem látott mértékben lengtek ki azok miatt a félelmek miatt, hogy a túlkínálat még nagyobb lesz, miközben a koronavírus-járvány hatására meredeken csökken a kereslet.

A Brent napi mélypontján hordónként 15,98 dolláron forgott a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben,

ami 1999 júniusa óta a legalacsonyabb érték.A napi csúcsán azonban a Brent 22,44 dolláron, 16 százalékos nyereségben is forgott a Brent, a késődélutáni órákban pedig 20 dollár körül mozgott az ára.

Olajipari platform az Északi-tengerenForrás: AFP/Andy Buchanan

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára 10,28 és 16,20 dollár között mozgott a szerdai kereskedésben. Az esti órákban 14,12 dolláron, 22,04 százalékos pluszban állt a jegyzés.

Az év eleje óta a Brent ára több mint 65 százalékkal, a WTI-é pedig 75 százalék körüli mértékben csökkent.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán szokásos heti jelentésében közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalékok 15,02 millió hordóval emelkedtek, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A kínálat csökkentését és ezáltal az árak alátámasztását célzó erőfeszítések jegyében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének 14 tagállama és az olajkartellen kívüli tíz szövetséges ország, köztük Oroszország - az OPEC+ néven is emlegetett csoport - a húsvéti hétvégén abban állapodott meg, hogy májustól 9,7 millió hordóval fogja vissza a kitermelést. A megállapodással azonban nem sikerült helyreállítani az optimizmust és megállítani az árak esését. A kitermelők most további lépéseket fontolgatnak.

Az Egyesült Államok és más országok is közölték már, hogy kevesebb kőolajat fognak kitermelni.

Szaúd-Arábia is jelezte, hogy kész más kitermelőkkel együtt további intézkedéseket tenni. Az iraki kormány hasonló tartalmú nyilatkozatokat tett.