A nemzetközi piacokon is kiemelkedő sikerrel mutatkozott be egy fiatal magyar vállalkozás, a RotaChrom Technológiai Zrt. kiemelkedő jelentőségű találmánya. A vállalkozás szakembereinek munkája révén különleges, egy korábban csak laboratóriumi körülmények között alkalmazott, speciális tisztítási módszer vált széles körben alkalmazhatóvá. A cég mögött 2017 óta befektetőként ott áll a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő, akinek stratégiai és operatív támogatásának komoly szerep jutott a kiemelkedően sikeres 2019-es évben.

A RotaChrom Technológiai Zrt.-t két magyar vegyész alapította azzal a céllal, hogy a saját ötletük alapján kifejlesztett és szabadalmaztatott kromatográfiás módszert bevezessék a piacra. A cég egy, addig csak laboratóriumi méretben működő, hatóanyag-tisztításra alkalmas eljárást tett ipari körülmények között is alkalmazhatóvá: ez az úgynevezett centrifugális megoszlási kromatográfia (CPC). 
A startupként indult vállalkozás olyan egyedülálló megoldást kínál az ipari méretű hatóanyag-tisztításra, amely jóval hatékonyabb megoldást nyújthat, mint a piacon jelenleg használt módszerek. A cég ugyanis jelenleg az egyetlen olyan vállalat, amely saját innováció alapján kifejlesztett, CPC módszeren alapuló, folyadék-folyadék-kromatográfia készülékeket és szolgáltatásokat ipari méretekben nyújt.

Ennek a megoldásnak pedig nemzetközi viszonylatban is nagy jelentősége van, mind a tudományos eredmények szempontjából, mind a gazdasági hasznosítás lehetőségeit illetően. A vállalat tudományos tevékenységét több nemzetközi konferencián kiemelték és díjjal jutalmazták, és ezen eredményekre alapozva 2019-ben a társaság komoly üzleti sikereket ért el.

Az elért szakmai sikereket - többek között - a következők jelzik:

  • A cég növényvédőszer-eltávolítási technikája világszerte egyedülálló az iparban: 115 féle növényvédő szer eltávolítására kínál megoldási javaslatot.
  • Egy megvalósíthatósági tanulmányhoz köthetően, sikeresen választottak el illatanyag epimereket, illetve nyerték ki azokat megtisztítva. Ennél a feladatnál a szakmai kihívást az jelentette, hogy ezek a vegyületek egymáshoz nagyon hasonlók.
  • Partneri megbízásból, sikeresen végeztek fehérjeizolálást is, egészségügyi fejlesztési eljáráshoz köthetően.

"A vállalat tevékenységének jelentősége abban rejlik, hogy egy korábban csak kis mennyiségben, laboratóriumi méretben alkalmazható módszert a vállalat ipari méretben is alkalmazhatóvá tett. Ez új lehetőségeket nyit a hatóanyag-tisztítási eljárások területén" - hívja fel a figyelmet a cég eredményeire Madarász László vezérigazgató.

Madarász László, a RotaChrom vezérigazgatójaForrás: Origo

Madarász László 2019-ben érkezett a vállalathoz, hogy 25 éves, a hazai és nemzetközi gyógyszerpiacokon szerzett tapasztalatával irányítsa a céget az alapítók eredeti célkitűzésének megvalósításában, abban, hogy a vállalkozás globális jelentőségű vállalattá váljon.
"A RotaChrom technológiája a klasszikus módszerekhez képest, modernebb, innovatívabb és költséghatékonyabb megoldás. Ez olyan innovációs előrelépést jelent, amely megkülönböztetett versenyelőnyt biztosít számunkra"  - teszi hozzá Madarász László.

A saját ötletből kialakított eljárással a vállalat már az amerikai, német, portugál, lengyel, izraeli, kanadai és kolumbiai piacokon is megjelent. Továbbá együttműködési megállapodást kötöttek a németországi Heidolph Instruments nevű vállalattal, a laboratóriumi eszközök egyik globálisan is jelentős gyártójával. Így a két cég közös stratégiai irányvonalak mentén segítheti egymást a gyógyszeripari és növényi eredetű hatóanyag-izolálási piacokon. 

A RotaChrom Technológiai Zrt. a 2019-es évet 38 százalékos árbevétel-növekedéssel, 4,3 milliárd forintos árbevétellel zárta, úgy, hogy mellette jelentős, 1 milliárd forint feletti adózott eredményt ért el. 
A tavalyi év eredményeiben is kiemelkedő szerepe volt a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. megjelenésének a vállalat életében. Az alapkezelő által kezelt Exim Exportösztönző Magántőkealap befektetésének és a GB & Partners szakmai támogatásának köszönhetően a cég másfél év alatt nőtte ki magát világszerte ismert vállalattá. A 2017-ben több lépcsőben kapott, 5 millió euró értékű tőkeinjekció után megindult rohamos fejlődésnek köszönhetőek a 2019-es eredmények. 

Tavaly az új cégvezető érkezése mellett átalakult a telephelyszerkezet, hatékonyabbá vált a működés. Ezek a változások mind az eredményesebb működés irányába mozdítják a világszínvonalú eljárást szállító RotaChromot. A tőkealap-kezelő megjelenése nem egyszerűen biztos befektetői hátteret, hanem erős szakmai támogatást is jelent. 

„A RotaChrom a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő egyik legsikeresebb vállalata, amelynek stratégiai támogatásán túl az operatív vezetésében is aktívan részt veszünk" - mondja Petheő Tamás, az alapkezelő igazgatóságának elnöke, aki egyben a Rotachrom igazgatósági tagja is.

Petheő TamásForrás: Origo

"Meghatározó tulajdonosként, az igazgatóságon keresztül napi szinten támogatjuk az új vezérigazgatót és a már korábban kinevezett igazgatókat" - teszi hozzá Petheő.

Az eddig elért eredmények mellett, nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy a RotaChrom működésében a magyar gazdaság erősítése kiemelt cél: hazai foglalkoztatás mellett, a termékekhez szükséges elemek gyártását közel 100%-ban a vállalat Magyarországon, magyar beszállítókkal végzi. Mivel a társaság pozíciójának további erősödése a nemzetközi piacon biztosítja partnerei stabilitását is, a vállalat növekedése a magyar GDP-ben többszörözve jelenik meg.