Több tucat olajszállító tanker gyűlt össze Kalifornia állam partvidékén, arra várva, hogy megszabaduljanak terhüktől. Ez azonban most a kereslet szinte teljes visszaesése miatt, akár hetekig is eltarthat.

A világ napi olajfogyasztásának ötöde úszik az USA nyugati partvidékén, Kalifornia partjainál, mivel az azt szállító tankerek nem tudják átfejteni szállítmányukat, vagy eleve tárolási céllal vesztegelnek a vizen. Az olaj iránti kereslet beszakadása miatt, ugyanis leálltak a finomítók is, például a Marathon Petroleum vállalaté egyáltalán nem üzemel, míg a Chevron hatalmas El Segundo-ja is csak csökkentett kapacitással fogadja a nyersolajat - írja a Bloomberg.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Lv Wenzheng

A párizsi székhelyű Kpler SAS szerint, az Észak-Amerika nyugati partjainál hajótestekben lebegő, több mint 20 millió hordó nyersolaj egyúttal rekord: soha korábban nem koncentrálódott még olajból ennyi egyidőben ezeken a vizeken.

Ráadásul a nagyjából háromtucat tanker háromnegyede eleve olajtárolási céllal tartózkodik ott, vagyis a hét mindegyik napját kint tölti a vizen, ami szintén rekord.

Mindennek magyarázata a finomítókapacitások csökkenése mellett a tározók telítődése.

Nem csak Kalifornia partjainál várakoznak tankerek az USA-ban. Ott van például a Seaexpressz nevű, általában nyersolajat szállító tartályhajó, amely már egy hónapja vesztegel Seattle közelében, Puget Sound-nál.